Коалицията Продължаваме Промяната - Демократична България ще представи днес проекта

...
Коалицията Продължаваме Промяната - Демократична България ще представи днес проекта
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще представят проекта си за конституционни промени

Коалицията " Продължаваме Промяната - Демократична България " ще показа през днешния ден плана си за конституционни промени. 

Преди дни ръководителят на инициативата   " Правосъдие за всеки "  Велислав Величков се срещна в Народното събрание с Кирил Петков и Христо Иванов и обяви, че обединението ще внесе собствен обособен план за промени в главния закон. Аргументите - " клопки " в проекта на Движение за права и свободи за  промени, засягащи правосъдната власт.

Сред идеите са  разделяне на Висш съдебен съвет на два органа, както и проверка на института на основния прокурор. Според предложенията, някои функционалности на основния прокурор ще бъдат непокътнати,  но се чака да бъдат отстранени надзорът за правда и методическото управление.

Реформата във ВСС е обвързвана и с отделяне на два съвета – прокурорски и съдийски.  От ПП-ДБ към този момент за заявявали, че ще желаят двата съвета да са с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота. Идеята е в парламентарната квота да има хора, които не са магистрати, а с други юридически специалности. Целта  е да се осъществява  контрол, не единствено парламентарен, но и публичен, върху работата на професионалните квоти.

Съгласно Конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на главния закон принадлежи на една четвърт от националните представители и на президента. Предложението се преглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР