Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България"

...
Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България"
Коментари Харесай

Нов сблъсък между Нено Димов и природозащитници заради Пирин

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България " сигнализира, че на 27 март министърът на околната среда Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд от 8 март, с което се постановява, че проектът за ръководство на Национален парк "Пирин " би трябвало да бъде подложен на екологична оценка.

Аргументът на министерството е, че екооценка не е нужна, макар че Върховен административен съд за повторно взема решение, че би трябвало да се направи. Оценката би трябвало да покаже до каква степен проектът способства за главната функционалност на парка - стабилно запазване на горите, водните запаси и предпазените типове в Пирин. Върховните съдии са дали и наложителни инструкции на Министерство на околната среда и водите по тълкуването и използването на наредбите на Закона за запазване на околната среда, Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие.

Според "За да остане природа в България " екологичната оценка е наложителна и прескачането й значи нарушаване на българските закони и европейските наставления. "Екоминистерството упорства в опита си да наложи кух проект за ръководство на парка, който ще се трансформира в отворена врата за сечи и градежи на парче в обекта на естественото завещание на ЮНЕСКО ", споделят природозащитниците.

"С отхвърли да се съобрази със правосъдното решение, Министерство на околната среда и водите се слага в спорната позиция на съперник на опазването на естествения запас на България - една от дребното дадености, с които страната ни е конкурентна в Европейски Съюз. България незабавно се нуждае от способен и упорит водач за запазване на запаси, които към този момент са прекомерно дефицитни. Сегашният министър на околната диря Нено Димов явно не е кадърен да бъде този водач. От това страната ни бързо натрупа огромни стопански и имиджови загуби ", настояват от обединението.

Припомняме, административното дело беше формирано по тъжба на Сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска стратегия България ", Сдружение "Асоциация на парковете в България ", както и на няколко физически лица. Делото беше против решението на Димов от 1 март 2017 година да не се прави екооценка на план на актуализация на План за ръководство на Национален парк "Пирин " за интервала 2014-2023 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР