Книгата за рекордите на Гинес е наистина забавно четиво, от

...
Книгата за рекордите на Гинес е наистина забавно четиво, от
Коментари Харесай

Как присъства България в Рекордите на Гинес

Книгата за върховете на Гинес е в действителност занимателно четиво, от което може да разберете за съществуването на неповторими хора и реализирането на невероятни достижения. В нея може да се насладите на разнообразни експонати, животни, сбирки и странности. Рекордите на Гинес се реализират в разнообразни категории – спорт, космос, животни, храни и доста други.

Как участва името на България в нея?

- Капитан Георги Георгиев – първият български яхтсмен, направил околосветско странствуване с платноходната яхта „ Кор кароли “. Той потегля от кея на Хавана на 20 декември 1976 година и хвърля котва отново там година по-късно. Георгиев е единственият мореплавател в света, който съумява да пресече през сезона на бурите така наречен регион на Големите тропически депресии. Преди него това се е смятало за невероятно.

- 100 м с трудности – 12.21 секунди, подложен от Йорданка Донкова на 20 август 1988 година

- Скок на височина – 2.09 метра. Рекордът на Стефка Костадинова е от 30 август 1987 година

- Много българи рекордьори откриваме и в цирковото изкуство. Така да вземем за пример трупата на Кехайови влиза в книгата през 1978 година, изпълнявайки неповторимо салто мортале на колона от седем индивида. Деспина Кехайова пък завърта 75 обръча по едно и също време и също слага международен връх. Няма по какъв начин да пропуснем и 5-годишният Максимъс Гарсия – най-малкият представител на Кехайови – който пррави лупинг с мотор с близо 70 км. в ч. в Глобуса на гибелта.

- Шахматистът Кирил Георгиев мести фигурките с 360 противници, като побеждава 280 от тях, записва 74 ремита и губи единствено от шестима.

- Най-дългата мартеница – 10.74 км. Рекордът е подложен от Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева на 28 февруари 2014 година в Русе.

- Изпълнение с 333 гайди. България публично е първата страна, сложила международен връх на Гинес с гайди. Опитът, при който 333 родопски каба гайди озвучиха по едно и също време зала 1 на НДК е от 16 май 2012 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР