Книгата на Йордан Радичков Хора и свраки и изложбата с

...
Книгата на Йордан Радичков Хора и свраки и изложбата с
Коментари Харесай

Сврачите истории на Йордан Радичков

Книгата на Йордан Радичков " Хора и свраки " и изложбата с истинските рисунки на създателя към нея ще бъдат показани на 27 януари от 19 ч. в галерия-книжарница " София прес ", научи ДУМА от Олимпия Даниел. Изложбата ще покаже за първи път на публиката 18 оригинала на рисунките на Радичков, които допълват сврачите му истории.

" Хора и свраки " се появява през 1990 година във времето на бурните за страната промени. Първата книга за възрастни, която създателят илюстрира самичък, оставя отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите с един откъс, който ще се трансформира в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков. " Човекът съставлява едно доста дълго изречение, написано с огромна обич и ентусиазъм, само че цялостно с правописни неточности. " Поради една или друга причина той заживява своя независим живот, откъснат от целия текст, озаглавен " За индивида " от сборника " Хора и свраки ". Цитатът продължава по този начин: " Човешката Библия е формирана от тези точно фрази, писани с възторг и цялостни с правописни неточности. Тя таман поради това е написана по този дивен метод и затуй се чете от всички с въодушевление. Дори безграмотната сврака може да се види по какъв начин стои върху някой препинателен знак измежду безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в бездънен размисъл. "

Именно тая безграмотна сврака ще кацне на бюрото на писателя, с цел да опише своите истории, поместени в сборника " Хора и свраки ". С историите в книгата Йордан Радичков съумява да обрисува цялото битие на индивида, което бива непроменяемо придружено от живота на свраката и нейните мъдри, въпреки и безграмотни, прасврачи наблюдения.

В " Хора и свраки " читателят ще откри още голям брой непреходни бисери, цитати и сентенции, от които е извезана всяка история в книгата. Настоящото издание излиза с истинските илюстрации на Йордан Радичков, които са основани особено за неговите сврачи истории.

Книгата ще бъде показана от Радослав Чичев, a за изложбата ще приказва Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художничката София Попйорданова. Творбите са предоставени от фамилията. Изложбата се провежда с поддръжката на СБХ и ще може да бъде прегледана до 4 февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР