Кметът на Средец Трайчо Трайков сподели желанието си за развръзка

...
Кметът на Средец Трайчо Трайков сподели желанието си за развръзка
Коментари Харесай

Защо тъгува Трайчо на 52-ия си рожден ден

Кметът на „ Средец ” Трайчо Трайков показа желанието си за развръзка на затлачени проблеми в София – занемарената и оставена на времето постройка на Нотариата на пъпа на София и нежеланото състояние на скитниците в града. В момента, емблематичната къща на бул. " Патриарх Евтимий " се разрушава и с времето добива все по-занемарен тип.

Бившият министър отвори тежките тематики ден преди рождения си ден през днешния ден, когато става на 52 години и както самичък показа – на повече, в сравнение с е бил татко му, когато си е отишъл.   

Трайков показа, че в подопечния му регион „ Средец ” има най-вече културни монументи на единица повърхност - общо над 400 и напомни за многото прелестни здания в окаяно положение, сред които е и столичният Нотариат.  

Писал съм доста пъти по тематиката и разнообразни съответни проблеми, а в този момент ще прикани още веднъж министерство на културата да се погрижи за постройката на остарелия нотариат, чийто притежател е. Водихме неотдавна диалог по въпроса с отрасловия заместител министър Кадинов, който обаче подаде оставка. Преди това министър Минеков ми сподели, че е договорил пари от бюджета, само че не му стигна времето. Още по-преди приказвах даже със Сотир Цацаров (тогава постройката беше предоставена на КПКОНПИ), само че те пък се отхвърлиха да я употребяват. Дано да останат плануваните средства за ремонт, тази постройка е украшение, което ще украси целия квартал!, прикани кметът.

Нотариатът е прочут като една от най-красивите здания в София, издигната е през 1889 година Допреди няколко години там се обитаваше част от Софийския областен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата постройка на съда на бул. „ Скобелев “.





Сградата-бижу е издигната през 1899 година за дом на инженер Михаил Момчилов и брачната половинка му баронеса Филипина декор Глайхен. По-късно за малко става немска благосъстоятелност, а след войната – руска, преди да стане държавна институция.

Състоянието на тази културна забележителност меко казано буди паника. Сградата не е ремонтирана до момента поради градежа на метрото наоколо, настояват от Антикорупционната комисия и твърдят, че са взети ограничения за обезопасяването ѝ. Сега планът за ремонт става грижа на Министерството на културата. Надеждите са ориста й да бъде по-различна от тази на къщата на Иван Гешов, която е тъкмо от другата страна на булеварда.

Трайков показа и за различен проблем, който му тежи  - казусът с спешния център за бездомни в Захарна фабрика. По този мотив Трайков е разговарял с шефа на общинския спешен център за бездомни хора в Захарна фабрика Предов.

„ Няколко пъти сме си взаимодействали, с цел да помогнем на хора в тежко състояние и знам каква тъга е тази работа. И някакси намирам нещо общо сред изоставените здания и изоставените хора - както постройките имат стопани, които нехаят или ги чакат да умрат, по този начин и хората, които спят на улицата в 90% от случаите имат близки родственици. ”, показа прочувствено Трайков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР