Кметът на Община Варна беше домакин на работна среща на

...
Кметът на Община Варна беше домакин на работна среща на
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Работим по решаване на сходни за общините проблеми

Кметът на Община Варна беше хазаин на работна среща на кметовете на общини във Варненска област
За нас е извънредно значима връзката с всички кметове на общини. Радвам се, че ще имаме регулярни срещи. Много от проблемите ни са общи и е добре да работим дружно по решаването им, като споделяме опита си. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на работна среща с кметовете на общини от Варненска област. Събитието се провежда от регионалния шеф проф. Андрияна Андреева.

По време на срещата бяха показани опциите за финансиране на планове с присъединяване на общините. Презентация по тематиката направи ръководителят на Областния информативен център във Варна, като обясни параметрите – бюджет, възможни претенденти и действия по стратегиите за околна среда - разделно събиране на боклуци, предварителна защита от наводненията и отбрана при неподходящи геодинамични процеси. Кметовете получиха информация и по програмата за развиване на районите, ИНТЕРРЕГ, както и за новите градски планове, планове за общини в селски региони и планове, свързани с териториалните вложения, които ще могат да се извършват през 2024 година.

Представена бе информация и за стратегиите, свързани с  Черноморския басейн, Дунавския район, Еразъм+, Творческа Европа, LIFE, EUROMED и други

На срещата бяха показани още опциите за финансиране на планове по линия на Европейския съвет за нововъведенията, който разполага с бюджет от 1,2 милиарда евро за 2024 година В плановете могат да се включат общини, учебни заведения, университети, бизнес и неправителствени организации, като поддръжката за тях е безплатна, когато касае нововъведения, високи технологии, роботика, биотехнологии, галактически разработки, изкуствен интелект и други В стратегиите могат да вземат участие планове на стойност над 3 млн. евро, като упоритостта е процентът финансиране на България да се вдигне от 7 % на най-малко 15 % съвсем без ограничавания на участниците.

Представена беше и стратегия BOOST, която е интернационална платформа за съдействие сред разнообразни участници в границите на Европейски Съюз и дава опция за взаимни планове, които да сплотяват представители на най-малко пет района в Европа.

Кметовете дискутираха и проблеми, свързани със събираемостта на туристическия налог. Въпреки че ставките не са увеличавани през последните години, общините срещат компликации при събирането на данъка от места за настаняване, които не са регистрирани в Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Те се сплотиха към концепцията да показват свои оферти пред Министерството на туризма.

По време на срещата се показа и информация за положението на опазването на здравето и здравната инфраструктура в община Варна и тяхното бъдеще.

На форума участваха управленията на девет общини в региона – Варна, Аксаково, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Провадия и Суворово.

Община Варна за първи път от години насам е хазаин на събитието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР