Кметът на Лондон Садик Хан призовава правителството на Обединеното кралство

...
Кметът на Лондон Садик Хан призовава правителството на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Какво и колко струва развода на Обединеното кралство с ЕС

Кметът на Лондон Садик Хан приканва държавното управление на Обединеното кралство " незабавно да построи по-близки връзки с Европейски Съюз ", откакто нов отчет разкрива какви загуби претърпява стопанската система на острова поради напускането на блока.

Според данните на Cambridge Econometrics излизането на Англия от Европейския съюз до момента е коствало на стопанската система ѝ към 140 милиарда паунда (162,87 милиарда евро), като икономическото произвеждане е с 6% по-малко, в сравнение с, в случай че беше останала в Европейски Съюз.

Докладът е поръчан от самия Садик Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия, която през 2016 година гласоподава срещу Брекзит.

В основна тирада пред лондонските политически и бизнес водачи Хан прикани държавното управление на Обединеното кралство да закрепи връзките си с Европейски Съюз, с цел да спре спада.

" Вече е явно, че Брекзит не работи ", съобщи Хан пред аудиторията в Mansion House в четвъртък вечерта. " Твърдолинейната версия, с която се сдобихме, дърпа стопанската система ни надолу и покачва разноските за живот. "

Каква е цената на Брекзит за британците?

Икономиката на Лондон изостава с малко над 30 милиарда паунда (35 милиарда евро) поради развода с Европейски Съюз, написа в отчета.

Средностатистическият британец е бил с близо 2000 паунда по-зле през 2023 година, до момента в който данните за лондончаните, сочат за спад с близо 3400 паунда през предходната година вследствие на Брекзит.

Изчисленията демонстрират също, че Обединеното кралство в този момент има общо 1,8 млн. работни места по-малко - като единствено в столицата те са намалели с съвсем 300 000.

Данните в отчета се основават на калкулации на брутната добавена стойност (БДС) - нарастването на индикаторите на стопанската система вследствие на производството на артикули и услуги, отбелязва Euronews.

За да създадат своите прогнози, икономистите от Cambridge Econometrics се базират на прогнозата на Службата за бюджетна отговорност (OBR) от март 2023 година

След това през ноември 2023 година OBR разгласява обновена Икономическа и фискална прогноза (EFO) за петте години до 2028-29 година

Какво се обрисува на хоризонта за Обединеното кралство без по-силни връзки с Европейски Съюз?

В изследването се показва, че общите разноски от раздялата с Европейски Съюз ще набъбнат до 311 милиарда паунда (361,8 милиарда евро) до 2035 година, защото се чака производството, вложенията, износът, вносът, заетостта и продуктивността в Обединеното кралство да бъдат по-ниски, в сравнение с в случай че беше останало в Европейски Съюз.

Производството се чака да бъде с 10,1% по-ниско на острова и със 7,5 % по-ниско в Лондон до 2035 година, а работните места след Брекзит до 2035 година ще бъдат с близо три милиона по-малко, от които към 500 000 засягат столицата.

Инвестициите до 2035 година се чака да бъдат с над 32% по-ниски, в сравнение с биха били в противоположен случай, което ще остави своя отпечатък и върху стопанската система на Лондон. Това се дължи на новите търговски бариери, които понижават желанието и опцията на предприятията от Европейски Съюз да търгуват, а разноските за импорт се усилват, разяснява Euronews.

Очаква се до 2035 година Брекзит да понижи 5% от размера на износа и 16% от размера на вноса, което в последна сметка ще докара до това чистата търговия да стане позитивна.

Предвижда се обстановката в Лондон да остане сходна на тази, която би била, в случай че Обединеното кралство беше останало в Европейски Съюз, само че производството и заетостта в столицата въпреки всичко ще изпитват усложнения заради дълготрайните последствия, твърди изследването.

Вследствие на това се чака разликата в продуктивността сред Лондон и останалата част от Обединеното кралство да се усили още повече.

Проучването на Cambridge Econometrics се базира и на различен отчет на Националния институт за стопански и обществени проучвания (NIESR) по отношение на въздействието на Брекзит. В него се показва, че ще са нужни 15 години, с цел да се проявят изцяло въздействията върху стопанската система и търговията на Обединеното кралство, които се дължат на раздялата с Европейски Съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР