Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов съобщи, че през следващата

...
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов съобщи, че през следващата
Коментари Харесай

Догодина започва изграждането на Индустриална зона в Благоевград

Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов заяви, че през идната година стартира построяването на Индустриална зона в Благоевград. Общината ще даде земята, а "Национална компания Индустриални зони " ЕАД ще построи безусловно цялата инфраструктура - пътища, обезпечаване на достъп до електричество, ток, вода, газ. Индустриалната зона в Благоевград ще е като тези в Пловдив, София и Варна.

Според Стефано Маркиотто, притежател на фабрика за произвеждане на гумени уплътнения и уплътнения за термопомпи, с построяването на Индустриална зона ще бъдат решени съществени проблеми, стоящи години наред пред Благоевград. "Ние нямаме потребност от профилирана работна ръка, тъй като множеството неща са автоматизирани. Като се разхождам по центъра, виждам добре облечени хора, кафенетата са цялостни. Обявили сме свободни позиции в бюрото по труда, образоваме младежи, на които даже в обучителния интервал им плащаме. Искаме да автоматизираме производството оптимално, както и да го разтеглим ", разяснява предприемачът.

Благо̀евград (до 1950 година Го̀рна Джумая̀ ) е стопански, културен и учебен център на Югозападна България и основен град на едноименните област и община. Според броене на Националния статистически институт към края на предходната година, градът е с население от 69 178 души.

Икономиката на Благоевград е релативно разнообразна и добре уравновесена, с липса на блестящо преобладаващи индустриални браншове. Най-голям принос в творби размер продукция и брой работни места е бранш индустрия, следван от търговията и превоза.

Заради огромния брой студенти (тук са Американският университет и Югозападният университет), кръстопътното си географско състояние (в долината на река Струма), природата и редица обществени фактори, градът има относително добре разрастваща се стопанска система. Голям брой неквалифицирана работна мощ е наета в строителните компании и шивашки цехове.

Градът е ситуиран на паневропейския транспортен кулоар №4, на европейския път Е79 и на републиканския път I-1. Благоевград е далечен е на 31 км път от Северна Македания, на 83 км от Гърция, на 88 км от Сърбия. Разстоянието до София е 96 км, а до Пловдив - 193 км, до македонската столица Скопие е 183 км, а до гръцкия пристанищен град Солун - 199 километра. Благоевград е разпределителен пункт на туристическия поток за околните планини с техните центрове - Банско, Сандански и Добринище.А построяването и на автомагистралата "Струма " ще направи връзката с Гърция още по-бърза.

Всички тези условия са добра основа за развиване на локалната стопанска система и за по-активни връзки със прилежащите страни. Но те към момента не се употребяват пълноценно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР