Знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта

...
Знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта
Коментари Харесай

Какво не ни е наред, ако не можем да спим добре

Знаем какъв брой е значимо да се наспиваме добре през нощта и вършим всичко по силите си, с цел да си осигурим съответна почивка на мозъка и тялото. Но от време на време, даже да си лягаме по едно и също време, да не използваме екрани преди лягане, да избягвамe кофеина и храненето в порядъка на няколко часа преди сън, още веднъж изпитваме усложнения да заспим или различен тип разстройства в съня. 
 Сънят и рискът от деменция - какъв брой рано се основава връзката сред двете
Негатвите от неналичието на сън, които идват след години

Защо проблемите със съня са нездравословни във всеки един миг

В сходни случаи постоянно става дума за някакъв минус, който организма ни изпитва. Липсата на съответни субстанции води до редица разнородни признаци, сред които сa и проблемите със съня.

Затова е добре да знаем кои биологични маркери имат максимален резултат върху него и по-късно да проверим дали проблемите ни не се дължат точно на тях. Това става елементарно посредством кръвни проучвания, а при открити дефицити можем елементарно да ги компенсираме и да подобрим състоянието си.
 Снимка 657017

Витамин D

Оптималните му равнища са директно свързани с качеството на съня. Този витамин улеснява заспиването и увеличава продължителността на съня. А дефицитът му води до понижаване на качеството и количеството сън като в това време ни прави доста по-сънливи през нощта.

Освен това разнообразни проучвания показват индиректна връзка сред равнищата на витамин D и производството на хормона на съня мелатонин. А с цел да повишим нивата му организма би трябвало да прекарваме най-малко 20 минути дневно на слънце и да консумираме храни, които го съдържат - като млечни артикули и някои риби.

При открит дефицит или недостиг се предложи приемът и на добавки. За да може тялото ни да усвоява оптимално дейно одобрявания витамин D, най-добре да бъде в композиция с витамин К2.
 Снимка 624545

Магнезий

Този минерал е значим за активиране на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за релаксирането на тялото и мозъка. А ниските му равнища в организма могат да доведат до много безсънни нощ и чести събуждания, поради които да не можем да си отпочинем качествено. Най-лесният начин да си набавим магнезий в нужните количества е посредством постоянната консумация на богати на него храни - като зеленолистни зеленчуци, ядки и семена.

Кортизол

Този хормон има директна връзка с равнищата на стрес. Обичайно равнищата му варират през другите елементи на денонощието като най-високи са заран, с цел да ни оказват помощ да се събудим. През деня последователно понижават и би трябвало да са с най-ниска стойност вечер преди лягане, с цел да можем да заспим бързо и да се наспим добре.

Но по-високите количества стрес в следобедните и вечерни часове може да докара до повишавана на нивата на кортизол, което пък попречва производството на мелатонин и прави заспиването много по-трудно. Ако хормонът продължава да бъде във високи стойности и през нощта, това води до фрагментиран и силна умора на сутринта. 
 Снимка 657018

За да не се стига до там е значимо да си лягаме едновременно, да заобикаляме кофеина няколко часа преди лягане, както и електронните устройства най-малко два часа преди сън. Също по този начин можем да практикуваме диафрагмено дишане, с което да понижим нивата на кортизол вечер. Тъмнината има сходен резултат, също така подтиква производството на мелатонин, по тази причина е значимо в спалнята ни да е оптимално мрачно.

Тестостерон

Този главен анаболен хормон е виновен за построяването на мускули, положението на костната система, възобновяване на меките тъкани и стимулирането на производството на червени кръвни кафези - все фактори, свързани с разнообразни възстановителни процеси в организма. Някои от тях протичат тъкмо по време на сън, по тази причина могат да бъдат възпрепятствани при ниски равнища на тестостерон.

Съществува и противоположната връзка - потвърдено е, че съответният сън в границите на седем-девет часа е обвързван е по-високи равнища на хормона. За да оптимизираме неговите равнища е значимо да имаме и постоянна физическа интензивност, както и с потреблението на храни, богати на потребни мазнини.

Но както доста дребното тренировки, по този начин и доста честите и усилени също могат да бъдат причина за понижаване на равнищата на тестостерон. Ниските му равнища могат да са свързани и с дефицит на магнезий или витамин D, написа Fox News.
 Снимка 657019

Глюкоза и гликиран хемоглобин

Тези два индикатора от кръвната картина могат да ни въздействат по разнообразни способи. Например високата кръвна захар може да докара до по-чести събуждания през нощта и проблеми със заспиването. Ниските стойности пък също могат да ни карат да се будим постоянно през нощта, тъй като водят до хипогликемия. Затова е значимо постоянно да изследваме глюкозата и при отклонени от нормата да се консултираме със експерт, преди да сме стигнали до диабет или преддиабетно положение.

Гликираният хемоглобин пък демонстрира по-подробна картина за нивата на кръвната захар в границите на три или четири месеца. Намаляването на глюкозната приемливост и инсулиновия отговор са директно свързани с проблемите със съня. А с цел да ги избегнем е значимо последното ни хранене за деня да бъде най-малко два часа преди лягане, изключително в случай че храната е богата на мазнини и фибри. 

CRP

C-реактивният протеин е маркер за съществуване на инфекциозен развой в организма. Най-често към проучването му лекарите ни насочват по време или след боледуване. Но неговите стойности е значимо постоянно да бъдат в норма, тъй като могат да окажат директен резултат върху качеството на съня.
 Сънят и резултатът върху прочувственото ни положение, когато е непълен
Сънят ли е ключът към щастието

Ако нещо ни е погрешно, да не се чудим за какво

От друга страна пък проблемите със съня, които продължават по-дълго, водят до възпаления в организма и пречат на ефикасното действие на имунната система, а оттова и равнищата на CRP се покачват. За да ги поддържаме в норма е добре да консумираме храни, богати на фибри, омега-3 и омега-9 мастни киселини, да се движим постоянно и да понижим напрежението в всекидневието. Така сигурно ще подобрим и съня.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР