Ключови стъпки в няколко направления за реализацията на интерконектора България

...
Ключови стъпки в няколко направления за реализацията на интерконектора България
Коментари Харесай

Направени са ключови стъпки за реализацията на интерконектора България – Сърбия

Ключови стъпки в няколко посоки за реализацията на интерконектора България – Сърбия бяха направени през последните дни. Това оповестиха от пресцентъра на „ Булгартрансгаз “.

На 30 септември 2020 година Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) утвърди отпущането на близо 5,5 млн. лв. за довеждане докрай на подготвителните действия до приемане на позволение за градеж за българският сектор на Междусистемната газова връзка сред България и Сърбия (IBS). На 06.10.2020г. следва сключването на административен контракт сред „ Булгартрансгаз “ ЕАД, в качеството му на бенефициент и Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “, в качеството ѝ на Управляващ орган на програмата. Финансовата поддръжка от ОПИК е ориентирана за довеждане докрай на подготвителни действия до приемане на позволение за градеж на интерконектора: дотъкмяване на теренни археологически изследвания, осъществяване на изменение, координиране и утвърждение на ПУП-ПП, разработване, координиране и одобрение на капиталов план във фаза механически план, осъществяване на оценка на сходство на техническия план, придобиване на вещни права и основаване на сервитут.

На 01 октомври 2020 година представителите на страните членки одобриха предлагането на Европейската комисия да се влага близо 1 милиарда евро за реализацията на основни енергийни инфраструктурни планове. Близо 28 млн. евро от тези средства ще бъдат отпуснати за строителството на българският сектор на междусистемната газова връзка България и Сърбия (IBS), като планът е единственият от газовия бранш, за който са отделени средства. Решението планува общо 10 плана да бъдат финансирани с европейски средства, а едвам за 4 от тях ще бъдат предоставени средства за строителство, единият от които е IBS. Предстои сключването на Споразумение за безплатно финансиране сред „ Булгартрансгаз “ ЕАД, в качеството му на бенефициент и Изпълнителна организация Иновации и мрежи (INEA) след решение на Европейската комисия.

Същевременно, на 01 октомври 2020 година беше подписан и контракт за безплатно прекачване на активи по плана на стойност близо 3,7 млн. лв. от Министерство на енергетиката на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. Така сдружението ще може да продължи реализацията на плана преди всичко с актуализация на плановата документи за приемане на позволение за градеж и в следствие пускане на строителните действия.

Газовата връзка България–Сърбия (IBS) ще свърже газопреносните системи на двете страни в региона на град Димитровград. На територията на Република България секторът е с дължина към 62 км. с начало в региона на град Нови Искър. Проектът планува осъществяването на доставки на материали, строителство и съпътстващи строителството услуги. Цялостният план включва с изключение на линейната част на интерконектора и софтуерни уреди – газоизмервателна станция, кранови възли и очистни уреди.

Интерконекторът сред България и Сърбия е план от общ интерес за Европейския съюз, а заради районното му значение е приет и за един от предпочитаните планове на самодейността за газова съгласуваност в района на Централна и Югоизточна Европа (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - CESEC). Реализацията му ще способства за консолидиране на пазарите в района, конвергенция на цените, както и за диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на природен газ за България и Сърбия. Предвижда се, че планът ще донесе и спомагателни стопански изгоди от синергията си с новата междусистемна връзка България-Гърция (IGB). Не на последно място, новата междусистемна връзка със Сърбия ще бъде поредна крачка към сполучливата реализация на концепцията Газов хъб „ Балкан “, имаща за цел установяването на ликвиден, транспарантен и конкурентен пазар на природен газ в България и района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР