Климатологът Симеон Матев даде своята есенна прогноза.От няколко месеца числените

...
Климатологът Симеон Матев даде своята есенна прогноза.От няколко месеца числените
Коментари Харесай

Климатолог каза за какво да се готвим наесен

Климатологът Симеон Матев даде своята есенна прогноза.

" От няколко месеца числените модели, които предвиждат времето в дълготраен аспект, плануват по-големи превалявания за Средиземноморския район, в това число и за Балканите. И можем да чакаме повече превалявания през есента, само че все пак, в температурно отношение, с доста огромна възможност се чака есента да бъде наднормена още веднъж, само че с повече превалявания. Например в Странджа, единствено поради оня развой, който имахме с наводненията от началото на този септември, действително там валежните правила са преизпълнени за цялата есен, освен за месец септември ", сподели Матев, представен от Българска телеграфна агенция.
-->
" Като цяло, упованията са да има по-динамична и бурна есен в Средиземноморския район, и това е обвързвано с високата температура на морската вода в цялото Средиземноморие ", изясни климатологът. 

Според Матев циклонът " Даниел ", който провокира наводнения по нашето Черноморие, в Гърция, като засегна и Либия, може да се окаже най-смъртоносната стихия за последните години в нашия район.

Той сподели, дали да чакаме нарастване на циклоните и бурите в бъдеще.

" Такива процеси, провокирани от циклони и стихии, ще ги има. В последните години доста зачестяват интензивните извалявания - или падат доста огромно количество от превалявания за малко време на обещано място, причиняващи огромни наводнения ", сподели той. 

" Лошо е, че тези превалявания по-трудно се предвиждат, като територия и времеви откъслек, през който ще се случат, като това става едвам от 24 до 48 часа преди започването им. Не се очакваше бурята " Даниел " да провокира такива превалявания до 300 литра на квадратен метър в нашата страна, само че това се случи ", означи климатологът от Софийския университет. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР