Клеопатра е разполагала с всичко - любов...власт...богатство...престиж. Името й предизвиква

...
Клеопатра е разполагала с всичко - любов...власт...богатство...престиж. Името й предизвиква
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Клеопатра

Клеопатра е разполагала с всичко - обич...власт...богатство...престиж. Името й провокира удивление и до днешни дни, а към личността й към момента живеят митове. Каква е била Клеопатра и по какъв начин е успявала да реализира всичко това, еднопосочен отговор не може и не би могъл да се даде. Все отново можем да допускаме и евентуално няма да сбъркаме, в случай че кажем, че животът й е бил един добър сюжет, чиито режисьор и основен воин е била самата тя. С безпогрешната си вътрешен глас и тактичност, тя е съумяла да реализира доста.

Клеопатра не е обичала скуката и самотата. Отегчителните дни са били същинско изтезание за аналитичния й разум и избухлив манталитет, по тази причина от самото начало Клеопатра е измисляла интриги, репетирала разговори, пресмятала ходове. Пътят й до престола, който е заемала 18 години е комплицирана система от ходове, които са били замислени авансово.

Любовните прекарвания, както и зачеването на първия наследник – Цезарион, също е авансово премислен ход. Правилата на династията повелявали Клеопатра да се омъжи за личния си по-малък брат и тя се съгласила, само че официално. Клеопатра подбрала за себе си най-хубавия от всички налични мъже – Цезар. Първата й поява пред Цезар също била плод на добре скроен сюжет.

Клеопатра се появила размотавайки се от килим, който прислужниците му донесли и сложили в краката му. Гениален метод за прикритие, с цел да се добере до него и изкусна смешка – най-богатата и знатна кралица внезапно се появява от праха. Императорът за първи път виждал такава жена и сходно държание...и той не устоял.

Противно на митовете, Клеопатра не блестяла с особена хубост - хлътнали очи, орлов нос и изпъкнала брадичка. Но за сметка на това острият й разум компенсирал физическите недостатъци. Тя измисляла разнообразни любовни игри, с цел да задържа вниманието на Цезар и да поддържа половия му апетит. Клеопатра знаела доста еротични похвати. Според някои легенди даже сама подбирала проститутки, с цел да разнообразява леглото на императора. И освен, всяка заран тя се събуждала усмихната и умеела да разсмива Цезар както никой различен.

Царицата на Египет считала тайните на изкушението за доста потребно средство, посредством което да реализира задачите си. Когато Антоний поискал да се срещне с Клеопатра за първи път, тя неколкократно отлагала срещата, рискувайки той да загуби интерес към нея вечно. Но това време царицата употребила, с цел да построи скрито величествен транспортен съд, с който да изненада Антоний. Така тя се появила с целия си искра в голямото оборудване от скъпа дървесина, алени платна и излъчващо фантастични благоухания. Антоний едвам пристигнал на себе си и още преди договарянията схванал кой от двамата е великият.

Клеопатра съумяла да се омъжи за Антоний при съществуването на жива римска брачна половинка – достойната и прелестна Октавия. Твърди се, че Антоний изпадал в доста променливи настроения. Когато бил ядосан, Клеопатра абдикирала от полезрението му, а това незабавно го карало да се разкайва за отношението си.

 Египетска мумия

Може би тайната на величието на Клеопатра се дължи на нейната уникалност. Тя не се стремяла да подражава на никого, а самият си имидж градяла на момента. Египтянката примамила Марк Антоний при себе си в Александрия, когато морето било затворено за мореплаване и римлянинът нямал опция да се завърне в Рим. Клеопатра му предоставила разнообразна стратегия - всеки ден измисляла нещо ново – същински спектакъл на удоволствието, с ежечасно обновяван репертоар. Замаян и удивен от прекарванията, Антоний не запомнил за своята Октавия.

Клеопатра не се страхувала от гибелта. В момента, в който схванала, че тя и Антоний са обречени, египтянката разпуснала “обществото на неподражаемите ” и основала “общество на стремящите се дружно към гибелта ”, чиято цел била да се “опитоми ” гибелта. Великата кралица устройвала празници в подземните гробници, сама балсамирала трупове и вадила със личните си ръце вътрешностите от телата.

Клеопатра изучила детайлно действието на отровите. Дори в сетните си дни не изневерила на себе си. Смъртта й, сходно на виталния й път, също била режисирана до най-малкия подробност. Напускането на житейската сцена тя избрала да извърши посредством самоубийство. Самоубийство, освен това по допустимо най-красивия и другоземен метод – захапване от змия, която била сложена в смокинова кошница. Така и гибелта на Клеопатра останала в историята като красива и почтена, никой по този начин и не съумял да преведе по улиците на Александрия позорно окована гордата кралица.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР