Клечките за суши, които цял свят използва, за да се

...
Клечките за суши, които цял свят използва, за да се
Коментари Харесай

Произход, история и видове суши клечки

Клечките за суши, които целия свят употребява, с цел да се наслаждения на екзотичната храна, са обичайно употребявани за хранене в Азия. Докато на хората от Западния свят им е мъчно да ги употребяват, или се затрудняват най-малко първите няколко пъти, азиатците се хранят с тях от повече от 6000 години.

Двете еднообразно огромни клечки се употребяват за изразходване освен на суши, само че и на доста други храни от азиатците. Техният генезис се търси в дълбока античност. Родина на симпатичните клечки за хранене е Китай, откъдето се популяризират в Япония, Корея, Камбоджа, Лаос, Малайзия и на още доста други места.

Суши клечките се вършат главно от бамбук. Има и такива клечки, които се вършат от дърво, пластмаса и неръждаема стомана. Както при познатите ни вилици и лъжици, клечките в азиатската кухня се създават и в специфични сбирки, направени от сребро, злато, слонова кост или порцелан.

 клечки за суши

Японските клечки за суши не се употребяват единствено за консумация на този деликатес. В Япония дългите клечки, сред 30 и 40 см, се употребяват главно за готвене и най-много – при пържене. Тези с дължина до 23 см се употребяват за хранене, като дължината за дами и деца варира.

Всички клечки за суши и други храни са добре заострени в края. Това не се трансформира нито от материала, от който са направени, нито от размера. Заостреният край разрешава на частите да се захващат по-лесно. Така че, когато ви се сервира японска храна, няма нищо неприятно да опитате храненето с пръчици. Освен че е занимателно, по този начин показвате уважението си към японската просвета.

Традиционно японските клечки за хранене са направени главно от дърво или бамбук. И в двата случая биват лакирани и са относително евтини. Поради това при всяка поръчка суши получавате комплект от две клечки, които са съединени в края. Клиентът би трябвало да ги раздели, преди да стартира с потреблението. Това е гаранция, че преди този момент не са употребявани.

 суши и клечки за хранене

Дървените бамбукови пръчици са доста по-удобни за хранене от пластмасовите, да вземем за пример. Причината е, че имат доста по-добро сцепление и с тях храната се захваща по-лесно.

Има доста разнообразни типове клечки за хранене. Някои от тях подлежат на декорация и украса. В японските магазини за суши може да откриете декорирани и лакирани клечки. Особено, когато са дървени, това ги изолира и ги прави годни за многократна приложимост.

Богатите фамилии в Япония и до през днешния ден употребяват сребърни пръчки за хранене. Тази процедура идва от убеждението, че при контакт с отрова, среброто потъмнява.

Най-рядко срещани са металните пръчки. По тях може да има грапавини. Това прави клечката по-малко хлъзгава и разрешава плътния захват на храната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР