Китайският юан отслаби позициите си с близо 1% спрямо американския

...
Китайският юан отслаби позициите си с близо 1% спрямо американския
Коментари Харесай

Китайският юан отново пада. Задава ли се валутна война?

Китайският юан отслаби позициите си с близо 1% по отношение на американския $ в четвъртък и продължи рухването си в петък, достигайки най-ниското си равнище за повече от година. Сега той спадна с повече от 8% през последните три месеца на фона на напрежението в международната търговия и опасенията за икономическия спад в Китай.

Анализатори споделиха, че най-новото потапяне на юана идва, откакто централната банка на Китай уточни, че е подготвена да одобри по-слаба валута.

Плъзгаща се валута може да помогне на голямата експортна промишленост на Китай да се оправи с новите американски цени, защото прави китайските артикули по-евтини за купувачите, които заплащат в долари. Това от своя страна може да даде подтик на стопанската система, която отбелязва най-бавния ритъм на напредък за съвсем две години - към 7% - през второто тримесечие.

За разлика от $ или еврото, юанът не плава свободно против други валути. Вместо това централната банка на Китай - Китайската национална банка - оказва помощ за направляването на валутата, като дефинира дневния диапазон на търговията.

Анализатори от изследователската компания BMI означиха в петък, че юанът отслабва, тъй като вложителите чакат от банката да разхлаби паричната си политика "в опит да поддържа стопанска система ", в това число и комерсиална война със Съединени американски щати.

Съединените щати и Китай си постановиха взаимно спомагателни цени за импорт на артикули, а президентът Доналд Тръмп още веднъж заплашва, че отново ще удари китайския експорт.

По-слабият юан рискува да усили напрежението в търговията с администрацията на Тръмп, която неведнъж упреква Китай, че поддържа своята валута изкуствено ниска, с цел да поддържа голямата си експортна промишленост.

Последните отклонения накараха Тръмп да се оплаче в изявление за CNBC в четвъртък, че юана "пада като канара " против $.

"Нашата валута се подвига, би трябвало да ви кажа, че това ни слага в неподходящо състояние ", добави Тръмп.

Според анализатори обаче е малко евентуално Китай да употребява по-слабия юан като оръжие в комерсиалната война.

Ако юанът падне прекомерно бързо, той би могъл да накара парите да излязат от Китай, защото вложителите губят доверие и се стремят да го разменят за активи в долари и други валути, написа CNN.

"Китайските управляващи евентуално ще попречат на валутата да се движи прекомерно внезапно във всяка посока ", сподели Хана Андерсън, световен пазарен пълководец в JPMorgan Asset Management.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР