Китайският юан набира сила, докато щатският долар потенциално губи позиции.

...
Китайският юан набира сила, докато щатският долар потенциално губи позиции.
Коментари Харесай

500 компании бягат от долара, за да търгуват с юани

Китайският юан набира мощ, до момента в който щатският $ евентуално губи позиции. Освен това Аржентина, която публично изрази интереса си да се причисли към алианса БРИКС, обмисля китайския юан като опция на щатския $ за търговски разплащания. 

Повече от 500 компании в Аржентина са поискали позволение от държавното управление да правят трансгранични транзакции, употребявайки китайския юан. Поради дефицита на долари в страната Китай предложи незабавна помощ в родната си валута, с цел да поддържа настоящите бизнес действия.

Тези 500 компании съставляват разнородни браншове, в това число електроника, текстил, автомобилни елементи, нефт и минно дело, както удостовери аржентинската митническа организация. През второто тримесечие на 2023 година Аржентина е уредила импорт на стойност почти $2.9 милиарда, употребявайки китайски юан.

По последни данни на известната аржентинска борса Mercado Abierto Electrónico покупко-продажбите с китайски юани са представлявали 28% от международните покупко-продажби, отбелязвайки 5% нарастване по отношение на предходния месец. Тази наклонност демонстрира, че зависимостта от щатския $ при разплащанията понижава.

Освен това Китай даде на Аржентина достъп до повече от половината от валутната суапа линия на стойност $18 милиарда, която улеснява разплащането на транзакциите сред двете страни. Тази линия за валутен суап ускори търговията сред Китай и Аржентина, изключително в интервал, когато Аржентина се бори с дефицит на щатски долари.

Аржентина има намерение да се причисли към БРИКС и да одобри новата валута за интернационалната търговия, като по този метод понижи зависимостта си от щатския $. БРИКС има за цел да сътвори нова валута, която да улесни трансграничните транзакции и да оспори преобладаващата позиция на щатския $. Решението за основаването на тази валута ще бъде взето на срещата на върха на БРИКС, която ще се организира в Южна Африка през август.  

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР