Китайските икономически проблеми са отличителни. Инфлацията е прекалено ниска, а

...
Китайските икономически проблеми са отличителни. Инфлацията е прекалено ниска, а
Коментари Харесай

Коментар | Китайските власти и статистиката страдат от липса на доверие

Китайските стопански проблеми са отличителни. Инфлацията е прекомерно ниска, а не прекомерно висока. В доста градове има прекомерно доста жилища, а не прекомерно малко. Но отговорът на Пекин по отношение на икономическите компликации е - по какъв начин да го кажем по-меко - присъщ.

Китайските стопански проблеми са отличителни. Инфлацията е прекомерно ниска, а не прекомерно висока. В доста градове има прекомерно доста жилища, а не прекомерно малко. Но отговорът на Пекин по отношение на икономическите компликации е - по какъв начин да го кажем по-меко - присъщ.

Вижте по какъв начин страната реагира на поредицата от неприятни вести предходната седмица, пристигнали от Националната статистическа работа. Службата разгласи, че продажбите на дребно и индустриалното произвеждане са отбелязали по-лоши резултати от предстоящото през юли. Продажбите на парцели още веднъж са на дъното. Безработицата в градовете се е покачила. И тези вести следват по-ранни данни, показващи спадащи потребителски цени, намаление на износа, изгубване на непознатите директни вложения и едва търсене на заеми.

За да понижи удара, Китайската национална банка понижи лихвените нива, както биха създали и други централни банки. Но това не бе толкоз понижаване, колкото леко подкастряне . (В понеделник финансовата институция намали главния лихвен % по едногодишните й заеми от 3.55% на 3.45%, само че упованията са това да няма огромно влияние - бел.ред.)
Реклама
Особеностите на китайските политики не свършват дотук. Властите реагират на неприятните вести, като просто не ги огласяват. След като стопанската система на страната се отвори още веднъж след пандемията, безработицата измежду младежите в градовете (от 16- до 24-годишна възраст) нараства видимо, което докара до неуместни вестникарски заглавия. През юни нивото доближи до 21.3%, а анализаторите чакат в допълнение повишаване през юли. Само чеНационалната статистическа работа реши да спре да разгласява очевидно неподходящите данни.
След като стопанската система на страната се отвори още веднъж след пандемията, безработицата измежду младежите в градовете нараства видимо.
Решението провокира подбив. Един онлайн консуматор изрази признателност към службата, че не е разгласила данните, вместо да ги подправи. Друг направи следната прилика: " Кампания по малкия екран сподели да спра да пуша, по тази причина стопирах малкия екран ". Трети пък уточни: " Това, което конят вижда, се взема решение от индивида, който го язди. "

В пояснение на решението си службата съобщи, че би трябвало да преразгледа своите способи. Измерването на младежката безработица без подозрение е мъчно, защото младежите смесват ученето с работата и търсенето на по-добро професионално развиване. За да се сметне за незает, индивидът би трябвало да търси работа. Много безработни младежи не го вършат, тъй като са се фокусирали върху образованието си. През първото тримесечие на годината да вземем за пример две трети от китайските младежи в градовете - към 96 млн. души, нито са работили, нито са търсили работа. От оставащата една трета малко над 6 млн. са търсили работа и не са съумели да намерят. Именно тази подгрупа от 6 млн. се брои за безработни.

Има и други фактори. В множеството огромни стопански системи, като да вземем за пример Съединени американски щати и еврозоната, човек може да се счита за незает, единствено в случай че е подхванал стъпки за намиране на работа през миналите четири седмици. Китай има по-широки граници. Данните за безработицата там включват тези, които са търсили работа през последните три месеца. Ако Пекин вкара стандарта за четирите седмици, нивото на младежка безработица може да спадне със 7 процентни пункта, съгласно изчисленията на Зен Сянкан от университета " Ренмин ".
Реклама
Правилната реакция на такива усложнения е, несъмнено, да им се даде публичност. Китай крие и други данни. Публикуването на Коефициента на Джини, който мери неравенството в приходите, бе спряно и към момента няма данни за 2022 година Страната публикуваше индикация за потребителското доверие всеки месец от над 30 години насам, до момента в който доверието не понижа внезапно през април. Нито една от тези реакции към китайските проблеми няма да помогне за разрешаването им. Статистиците в страната страдат от липса на доверие в методите си, централната банка страда от липса на доверие в дейностите си, а потребителите нямат доверие в бъдещето.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Чуждестранните вложители губят религия в китайските акции и облигации 21 август 2023, 11:27 Китай алармира за по-голяма поддръжка за имотния пазар 31 юли 2023, 12:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР