Китайски учени успяха да клонират макак резус, който е вече

...
Китайски учени успяха да клонират макак резус, който е вече
Коментари Харесай

Китайски учени за първи път успешно клонираха макак

Китайски учени съумяха да клонират макак резус, който е към този момент на две години и е в положително здравословно положение, съобщи Агенция Франс Прес.

Специалистите са усъвършенствали техниката, с която през 1996 година беше основана овцата Доли .

Клонирането на примати е сложна задача и в продължение на години учените не успяваха да се оправят с нея. 

Изследователите се надяват, че новата техника, при която се употребява плацента, ще докара до основаването на идентични макаци резус за задачите на медицинските проучвания.

От 1996 година, когато овцата Доли беше клонирана посредством соматичен клетъчен нуклеарен трансфер, до момента по този метод са основани повече от 20 разнообразни бозайници: кучета, котки, свине и eдър рогат добитък.

Но чак двадесет години по-късно откривателите съумяват да клонират примат за първи път, отбелязва Агенция Франс Прес. 

През 2018 година в шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките посредством соматичен клетъчен нуклеарен трансфер се ражда двойка генетично идентични макаци - Хуа Хуа и Чжун Чжун, които се хранят с раци. Процедурата е осъществена под управлението на Цян Сун, водещ създател на проучването, оповестено в " Нейчър къмюникейшънс ".  
Това е теоретичен пробив, макар че по-малко от два % от хранещите се с раци клонирани макаци оцеляват при раждането си. Всички опити за клониране на маймуни резус (Macaca mulatta) - тип, който дава името си на системата на кръвните групи, не са сполучливи.
    
Екип от китайския институт изследва аргументите за неуспеха и открива главната: при плацентата, осигуряваща питателните субстанции, нужни за растежа на клонираните ембриони, е открита особеност спрямо тази на родените посредством ин витро оплождане маймуни.

Заради това откривателите заменят клетките, образуващи плацентата, наречени трофобласт, с такива на здрав, неклониран ембрион. Тази техника " доста усъвършенства успеваемостта на клонирането посредством соматичен клетъчен нуклеарен трансфер " и докара до раждането на маймуната резус.
Името й е Ретро и е към този момент на две години, изяснява Цян Сун пред Агенция Франс Прес.

Само един от 113-те в началото основани ембриона е оживял, т.е. успеваемостта е по-ниска от един %, споделя Луис Монтолиу от Испанския народен център по биотехнологии, който не е взел участие в проучването.
    
Ако един ден се наложи да се клонира човешко създание - огромният боязън в тази научна област, първо ще е належащо да се реализира триумф на процедурата при други типове примати, изяснява той пред английския Научен медиен център, представен от Агенция Франс Прес.

Ниската успеваемост на това проучване " удостоверява, че клонирането на хора е освен безсмислено и подозрително, само че и че в случай че се вършат опити за това,  ще бъдат извънредно комплицирани и неоправдани от етична позиция ", разяснява Луис Монтолиу. 

Мнение, споделяно и от Цян Сун, който споделя, че клонирането на човешко създание е " недопустимо " при каквито и да било условия, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР