Китайски инвестиции за милиарди долари стимулират някои европейски икономики, но

...
Китайски инвестиции за милиарди долари стимулират някои европейски икономики, но
Коментари Харесай

Залага ли Китай дългови капани в Източна Европа?

Китайски вложения за милиарди долари подтикват някои европейски стопански системи, само че част от покупко-продажбите включват разнообразни "уловки ".

Критиците им настояват, че те са "капани на дълга ", които дават опция на Китай да избира какво да се случи, в случай че заемите не бъдат изплатени.

Китай упорства, че е благонадежден капиталов сътрудник, само че също по този начин е изправен пред редица обвинявания в употреба на служащи и нанасяне на вреди върху околната среда, се показва в разбор на BBC.

В цяла Европа, до момента в който държавните управления се тревожат за нашествието на Русия в Украйна и следствията от пандемията, Пекин стартира да уголемява портфейла си. Китайските ползи са ориентирани най-много към ръководството на европейски пристанища и мини, създаване на пътища и мостове и вложения в инфраструктурни планове, които никой различен не желае да финансира.

Много държавни управления обаче стават все по-предпазливи във връзка с по този начин наречените „ дългови клопки “, посредством които кредиторите, включително и китайската страна, могат да извлекат стопански или политически отстъпки, в случай че страната, която получава вложенията, не може да ги изплати.

Налице са и редица изказвания за служащи, експлоатирани от китайските компании. В Гърция, да вземем за пример, профсъюзите започнаха стачка поради съкращенията на личния състав в пристанището Пирея, което е мажоритарна благосъстоятелност на китайската държавна компания Cosco. Природозащитниците пък упрекват притежателите в замърсяване на крайбрежието и нерегламентирано разкопаване на морското дъно.

Инвестициите в Пекин доведоха до подем на пристанището, откакто гръцкото държавно управление беше насила да го продаде, дружно с други обществени активи, по време на икономическите разтърсвания в страната по време на дълговата рецесия преди 10 години.

Развитието на Пирея отразява необятната промяна във финансовото положение на Гърция, която сега е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в Евръпейския съюз.

Но сега, както и нейните европейски съседи, тя също се бори да се оправи с икономическото и политическото влияние на войната в Украйна. Все повече страни преоценяват изгодите и рисковете от това да вършат бизнес с Пекин, който през февруари разгласи началото на нов световен ред в тандем със своя съдружник Москва.

В деня на откриването на Зимните олимпийски игри Китай разгласи партньорство с Русия „ без ограничавания “. Двете страни си дадоха обещание да си сътрудничат повече против Запада, а Китай до този миг не е осъдил задоволително уверено нападението на Русия против Украйна, напомня изданието.

Гърция не е единствената европейска страни, в която многомилиардните китайски вложения са обект на следствие.

Китай е един от най-големите вложители в медната мина в сръбския град Бор, която дефинира това място от десетилетия. Добивът на метала е оцветил водата на някои близки езера и резервоари в ръждив нюанс. А мястото прилича китайска провинция - служащите крещят указания на мандарин, виждат се червени флагове, а административните офиси са с архитектура на будистки храмове.

Сърбия не е част от Европейския съюз, а отбраната на правата на служащите не е същата, като в Дъблин, Мадрид или Виена.

Пред BBC виетнамските служащи в завода за гуми Ling Long в различен сръбски град - Зренянин, се оплакват от налагането на насилствен труд и изплащането на по-ниски хонорари от контрактуваното. Някои от тях са се пробвали да изоставен, само че са получили отвод от компанията и са останали блокирани на хиляди километри от вкъщи.

Сръбското държавно управление твърди, че вложенията от Китай са засилили икономическия напредък на страната, а президентът Александър Вучич е на мнение, че бъдещите китайски капиталовложения не би трябвало да бъдат застрашени от изказванията на дребен брой виетнамски служащи.

Освен хипотетичните нарушавания на трудовото законодателство обаче, има и други аргументи за нерешителност, когато става въпрос за китайските финансови ползи.

Ричард Мур, ръководителят на английската разследваща организация MI6, предизвестява освен за дълговите клопки на Китай, само че и за така наречен "капани на данни ". Той разяснява пред BBC, че Китай има способността да събира данни от целия свят и даже употребява подкупи, с цел да притегля сътрудници.

Китай отхвърля сходни обвинявания, само че в Обединеното кралство китайският телекомуникационен колос Huawei получи възбрана за присъединяване в английската 5G инфраструктура. Съединените щати също постановиха наказания на компанията.

По улиците на Белград обаче са инсталирани над 8000 охранителни камери на Huawei, а правозащитните организации са загрижени, че биометричната технология може да се употребява непозволено. Сръбското държавно управление пък успокоява, че функционалностите за лицево различаване няма да бъдат въведени скоро.

Критиците на Пекин показват и различен огромен план в Европа, обвързван с заплахата от така наречен "дългови клопки " - автомагистралата в Черна гора. Целта на скоростното трасе беше усилването на търговията в балканската страна, като се свърже пристанището Бар на Адриатическо море в южната ѝ част със сръбската граница на север.

Европейски изследвания стигнаха до заключението, че това би било прекомерно комплицирано и прекомерно скъпо. Но Китай предложи инвестиция от 1 милиард $ под формата на инфраструктурен заем.

Въпреки това, шест години след началото на строителните работи, са издигнати единствено към 41 километра, което я прави една от най-скъпите автомагистрали в света. Междувременно, планът е покрит с обвинявания в корупция и към този момент закъснява с две години. Много от черногорците към този момент се чудят дали в миналото ще бъде приключен.

Според изискванията на договорката с Китай, в случай че Черна гора не успее да изплати вноските по заема, всяко решение за възможните компенсации ще се взема в Пекин. Китай ще може да конфискува и други активи, в това число и пристанището в Бар.

На фона на всички рецензии и обвинявания, отправени към Китай, въпреки всичко има и образци за дейно съдействие сред Изтока и Запада. Сред тях е построяването на моста Пелешац - най-големият инфраструктурен план в Хърватия, който би трябвало да свърже полуостров Пелешац с континенталната част на Хърватия.

Понастоящем, с цел да стигнат до континента, жителите на полуострова би трябвало да преминат по продължение на сектор от брега, принадлежащ на прилежащата страна Босна и Херцеговина.

По-голямата част от строителството на новия мост се финансира от Европейския съюз, само че техническото осъществяване е поверено напълно на китайски компании.

Офертата от китайската държавна компания The China Road and Bridge Corporation е била с 20% по-евтина от тази на най-близкия съперник. Европейските противници оповестиха фаул, само че не можаха да спрат договорката.

За Бранимир Видмарович, професор в университета в Пула, мостът Пелешац е доказателство, че европейските страни могат да намерят баланс сред Изтока и Запада.

Те обаче ще би трябвало да претеглят деликатно плюсовете и минусите на китайските предложения, тъй като фактът, че "най-добрият другар " на китайския президент Си Дзинпин за момента наподобява е неговият съветски сътрудник Владимир Путин, може да повлияе на всяко сходно решение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР