Китайската национална космическа администрация в неделя обяви научните резултати от

...
Китайската национална космическа администрация в неделя обяви научните резултати от
Коментари Харесай

Първата китайска мисия за изследване на Марс постига богати научни резултати

Китайската национална галактическа администрация в неделя разгласи научните резултати от първата китайска задача за проучване на Марс.

Орбиталният уред „ Тиенуън-1 “ организира задачата си за повече от 780 дни, а марсоходът „ Джужон “ е минал 1921 метра на повърхността на Марс. „ Джужон “ носи името на китайски господ на огъня и юга.

След довеждане докрай целевите задачи за научно проучване, марсоходът и орбиталната станция събраха 1480 гигабайта необработени научни данни. На 15 май 2021г. „ Тиенуън-1 “ кацна в авансово определената зона за кацане в Utopia Planitia, обширна марсианска низина, отбелязвайки първия път, когато Китай приземява изследователска сонда на планетата.

Китайските откриватели организираха изцяло изследване на типичните форми на релефа в региона на кацане. Чрез изображения от камери и спектрални данни откривателите откриха минерали, съдържащи вода в сходни на плочи твърди скали наоколо до зоната за кацане, което потвърди, че в зоната за кацане от преди 1 милиард години е имало мощна водна интензивност.

Новите резултати също по този начин разкриват въздействието напразно и водата върху геоложката еволюция и измененията в околната среда на Марс. Те изрично поддържат хипотезата, че на Utopia Planitia на Марс в миналото е имало океан.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР