Китайската комунистическа партия (ККП) се обяви за премахване на конституционното

...
Китайската комунистическа партия (ККП) се обяви за премахване на конституционното
Коментари Харесай

Китайският президент Си Цзинпин може да остане на власт и след 2022 г.

Китайската комунистическа партия (ККП) се разгласи за унищожаване на конституционното ограничаване, предвиждащо най-много два мандата за президента на страната, осведоми през днешния ден пекинска държавна медия. Това дава опция да продължи ръководството на настоящия водач Си Цзинпин, съобщи " Франс прес ".

Според " Гардиън " новината e представлявала единствено две фрази от следобедния бюлетин на организация " Синхуа ".

Централен комитет на ККП предложи да се отстрани от главния закон текстът, съгласно който президентът не може да остане на поста повече от два следващи петгодишни мандата, заяви " Синхуа ". Съответно Си Цзинпин, оглавил КНР през 2013, би трябвало да се отдръпна през 2023 година Политическите обичаи, работили в Китай през последните десетилетия, повеляват всяко ново потомство ръководители да се задържа на власт най-вече 10 години, припомня ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. Чужди издания обаче писаха предходната година, че комунистическата партия търси способи той да остане на власт и след 2022 година, когато ще стане на 68 година и ще премине възрастовото ограничаване.

Партията предложи също така " концепциите на Си Цзинпин " да бъдат включени в конституцията на страната. Поправките се чака да бъдат прегледани от Общокитайското заседание на народните представители, чиято годишна пленарна сесия стартира на 5 март.

Огромна власт

Политическата философия на китайския партиен и държавен водач - концепциите му " за нова епоха на социализма с китайска специфичност ", бе включена през октомври м. година в актуализирания правилник на ККП от делегатите на нейния 19-и конгрес. Си Цзинпин стана вторият водач на страната след създателя на комунистическия режим през 1949 година Мао Цзедун, почетен приживе с достойнството да бъде упоменат в главния партиен документ. Името на различен изтъкнат китайски началник - Дън Сяопин, бе вписано в устава след гибелта му през 1997 година

Откакто застана отпред на партията през 2012 година, Си Цзинпин събра в ръцете си толкоз власт, колкото никой различен китайски водач не е имал най-малко от четвърт век насам. Той стартира битка с корупцията, в границите на която до момента са осъдени над един милион чиновници. Някои обаче виждат в тази акция основно средство, посредством което президентът може да се отърве от всяка вътрешна съпротива. Управлението му бе маркирано с връщане към самобитен фетиш към личността на държавния и партиен глава, непрекъснато присъстващ в медиите, и със усилване на репресиите по отношение на борците за народна власт и правозащитниците, добавя Агенция Франс Прес.

Реакции

" Това е Путин плюс ", декларира Бил Бишъп, издател на в. " Синосизм ", отдаден на китайската политика. " Докато Си е жив и Китайската комунистическа партия е на власт, Си ще бъде най-могъщият човек в Китай. И за разлика от Мао той ще бъде най-влиятелният човек в миг, когато Китай е по-могъщ, в сравнение с през последните няколко стотици години и единствено става по-могъщ ", прибавя Бишъп пред английското издание, представено от Българска телеграфна агенция.

Перспективата за безкрайно по период ръководство на Си Цзинпин провокира в Китай опасения от ново ръководство на всемогъщ водач - а в чужбина провокира опасения от нова епоха на неприязън и липса на съдействие, написа в. " Ню Йорк таймс ". Си се пробва да си сътвори имидж като доброжелателен " татко на нацията ", който работи за мирния напредък на Китай, само че решението на комунистическата партия да му даде опция за трети мандат провокира опасения измежду юристи, академични преподаватели, публицисти и предприемачи. Мнозина от тях следиха с опасения по какъв начин Си Цзинпин използваше властта си, с цел да изпрати в пандиза десетки дисиденти, да подтиска свободното слово и да ускорява контрола над втората по величина международна стопанска система.

Според официоза Global Times обаче решението се смята за подкрепяно от " всички китайци ", а Си е таман индивидът, който би трябвало да ги вкара в " нова епоха за Китай, изпълнен с вяра. " Промяната също така не значи, че китайският президент ще има доживотен мандат, " отбелязла " Глобъл таймс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР