Китайска полиция работи в отдалечената островна страна Кирибати - съседна

...
Китайска полиция работи в отдалечената островна страна Кирибати - съседна
Коментари Харесай

Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати

Китайска полиция работи в отдалечената островна страна Кирибати - прилежаща на Хавайските острови в Тихия океан, с униформени чиновници, участващи в публичната полиция и стратегия за база данни за закононарушения. Това оповестиха публични представители на Кирибати пред " Ройтерс ".

Кирибати не е оповестила обществено полицейското съглашение с Китай, което идва в миг, когато Пекин възобновява напъните си за разширение на връзките в региона на сигурността на тихоокеанските острови в засилващо се съревнование със Съединените щати.

Кирибати - страна със 115 000 поданици, се счита за стратегическа, макар че е дребна, защото е относително покрай Хаваите и управлява една от най-големите изключителни стопански зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския район. На територията ѝ е ситуирана японска сателитна станция за следене.

Действащият полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера съобщи, че китайската полиция на острова работи с локалните органи на реда, само че няма китайски полицейски сектор.

" Екипът на китайската полиция работи с полицейската работа на Кирибати - за подкрепяне на програмата за социална полиция и бойните изкуства (тай чи) кунг-фу, а ИТ отделът подкрепя нашата стратегия за база данни за закононарушения ", посочи той.
 Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност
Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това заяви представителят на китайското външно министерство

По думи на Аритиера Кирибати е поискала полицейска помощ от Китай през 2022 година

Усилията на Китай да подписа общорегионално съглашение за сигурност и търговия в района, където той е главен инфраструктурен заемодател, бяха отхвърлени от Форума на тихоокеанските острови през 2022 година

Китайска полиция обаче бе от 2022 година , откакто двете страни подписаха скрито съглашение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо районната непоклатимост.

Експертът по въпросите, свързани с Тихия океан, от Австралийския народен университет Греъм Смит уточни, че Китай се стреми да разшири обсега си върху китайската диаспора и полицията играе ролята на " доста потребни очи и уши " в чужбина.

" Става въпрос за извънтериториален надзор " , посочи той. Китайската полиция ще " следи и вътрешната политика на Кирибати и нейните дипломатически сътрудници ".

Аритиера означи, че китайската полиция не е взела участие в сигурността на китайските жители на острова, а източник от китайското посолство отхвърли да има китайски полицейски сектор.

Миналия месец посланикът на Китай в Австралия съобщи, че Китай има тактика за основаване на полицейски връзки с тихоокеанските островни страни, с цел да помогне за поддържането на обществения ред, като това не би трябвало да безпокои Австралия.
 Китай няма да има военна база на Соломоновите острови
Китай няма да има военна база на Соломоновите острови

Согаваре не оповести детайлности за съглашението за сигурност с Китай

Кирибати се преориентира от Тайван към Пекин през 2019 година , като президентът Танети Маамау насърчи китайските вложения в инфраструктура. Тази година в страната ще се проведат национални избори.

Китай построи огромно посолство на основния остров и изпрати селскостопански и медицински екипи. Той също по този начин разгласи проекти за възобновяване на американска военна писта от Втората международна война на остров Кантон в Кирибати, което провокира безпокойствие във Вашингтон.

На собствен ред Папуа Нова Гвинея - най-голямата тихоокеанска островна страна, съобщи по-рано този месец, че няма да одобри предлагането на Китай за полицейска помощ и технология за наблюдаване, откакто новината, че води договаряния за полицейско съглашение с Пекин провокира рецензии от страна на обичайни сътрудници по сигурността - Съединените щати и Австралия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР