Китай ще създаде държавен инфраструктурен инвестиционен фонд на стойност 74.7

...
Китай ще създаде държавен инфраструктурен инвестиционен фонд на стойност 74.7
Коментари Харесай

Китай планира инфраструктурен фонд за 75 млрд. долара за съживяване на икономиката

Китай ще сътвори държавен инфраструктурен капиталов фонд на стойност 74.7 милиарда $. Целта на Пекин е да подтиква стопанската система на страната посредством повишение на разноските за инфраструктура, обявиха двама държавни чиновници, представени от Reuters.

Очаква се фондът да бъде основан през третото тримесечие, споделят източниците, без да дават повече детайлности. Освен инфраструктурните вложения неотдавна държавното управление разгласи пакет от 33 ограничения, обхващащи фискални, финансови, капиталови и индустриални политики.

Властите удвояват напъните си в инфраструктурните планове, като методът им е обичаен. Те дават обещание 800 милиарда юана нови заеми и 300 милиарда облигации за банките, които би трябвало да финансират огромни планове.
Реклама
Насочването на капитал в огромни инфраструктурни планове е най-традиционният и витален метод на Пекин, само че специалисти са на мнение, че това може да не е задоволително, с цел да се компенсира изоставането, защото разноските за парцели отслабват.

Тъй като възвращаемостта на обичайните планове като автомагистрали, железопътни линии и летища към този момент е доста по-ниска, Китай нагажда тактиката си. В момента повече средства ще бъдат ориентирани към създаване на нова инфраструктура, която е фокусирана върху 5G, изкуствен интелект и данни.

Източници на Reuters са удостоверили, че държавното управление ще дефинира квота за 2023 година за специфични облигации, като тя евентуално ще надвиши тази за 2022 година, която възлиза на 1.46 трлн. юана. Кабинетът е декларирал на локалните държавни управления да обезпечат 3.45 трлн. юана посредством издаване на специфични облигации за инфраструктура.

Голяма част от поддръжката за втората по величина стопанска система в света идва от фискалните тласъци за противопоставяне против ковид-19 тази година, като централната банка няколко пъти облекчаваше изискванията за ликвидност, с цел да понижи разноските за финансиране.
Реклама
Уанг Имин, политически консултант на централната банка, съобщи по време на конгрес в края на юни, че Китай е изправен пред огромни компликации при постигането на задачата си за напредък и предложи да се обмисли увеличение на бюджетния недостиг или издаване на специфични облигации. За да реализира задачата за цялата година, Китай би трябвало да доближи 7-8% от икономическия напредък през втората половина на 2022 година, което е с 3-4 процентни пункта по-високо от темпа на напредък през третото и четвъртото тримесечие на предходната година, сподели Уанг. Какви са проблемите Първият е несигурното състояние, в което се намира пазарът на парцели. Фалитът на китайските компании за недвижими парцели продължава. Миналата година беше регистриран рекорден брой банкрути измежду китайските строителни бизнесмени, като най-големият от тях беше на Evergrande. S&P пресмята, че сред 20% и 40% от строителните бизнесмени могат да бъдат изправени пред банкрут през тази година. Имотният бранш съставлява 25-30% от стопанската система на Китай, съгласно отчет от януари на мозъчния концерн Peterson Institute for International Economics.

Докато жилищният пазар в Китай изпитва компликации, резултатите от политиката за нулев коронавирус утежняват икономическите проблеми. Политиката на Пекин срущи ковид е най-строгият медицински и публичен здравен отговор на пандемията по света, като това от своя страна води до утежняване на икономическите вероятности. Твърдата позиция на Китай във връзка с предварителната защита изплати големи дивиденти - страната продължи да работи значително без вируса през 2020 година и 2021 година, само че този сюжет се обърна на 180 градуса през тази година, като Шанхай прекара голяма част от годината под цялостен локдаун, което остави сред 20 и 25 млн. души затворени у дома.

Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Енергетика 3 Компании 1 Земеделие Реклама
Подобни ограничавания се постановат и в други китайски градове. Негативните стопански резултати от сложната за поддържане коронавирус политика не са изненадващи, като ударът по индустриалната интензивност и доставките е съпоставим с този от началото на пандемията през 2020 година
Свързани публикации Собственикът на BTV и Yettel напуща Китай 30 юни 2022, 11:29 Ръстът на облачните услуги на Alibaba и Tencent се забавя 26 юни 2022, 12:44 Четвърт от европейските компании в Китай обмислят да се реалокират поради " нулевия коронавирус " 26 юни 2022, 11:03 Половината от съветския експорт на недопечен нефт се насочва към Азия 16 юни 2022, 12:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР