Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май,

...
Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май,
Коментари Харесай

Китай ще изстреля през идния понеделник към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май, в 00:00 ч., специфичен информационен спътник “Чьечиао ” към точката на Лагранж Л2. Това съставлява гравитационно устойчиво място, намиращо се на 64 000 километра оттатък противоположната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия уред “Чанг’е 4 ”, който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година.

Това ще е първото кацане на противоположната страна на Луната в историята на човечеството. До този миг нито Съединени американски щати, нито Съюз на съветските социалистически републики са изпращали сполучливо спускаем уред към страната, която не се вижда с просто око към Земята. Както американските пилотирани експедиции “Аполо ”, по този начин и руските от серията “Луна ” са се спускали върху забележимата страна. Ясно е, че в случай че Китай успее, ще е голям авторитет за страната. 

Но достижението напълно няма да е банално. Всеки уред, който би се намирал от противоположната страна на Луната, ще е в цялостно радиозатишие. Затова има потребност от специфичен информационен сателит и “Чьечиао ” ще извършва виновната задача да реализира връзката сред Земята и “Чанг’e 4 ”.

“Чьечиао ” не е единствено информационен сателит – на него е инсталиран астрономически опит, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще учи слънчевия вятър наоколо до Луната. Освен това ракетата “Лонг Марч 4С ”, която ще има задача да го изстреля, ще прати към Луната и два спомагателни микроспътника “Лонгчян-1 ” и “Лонгчян-2 ”. Микроспътниците също ще се занимават с радиоастрономия. Макар и да не са от вида CubeSat, каквито са неотдавна изстреляните към Марс спътници на НАСА “МарКО А ” и “МарКО Б ”, те тежат 45 кг и ще работят в 200×9000 километрова окололунна орбита. 

Мисията “Чанг’e 4 ” е извънредно амбициозна, освен това Китай я реализира не напълно независимо, а на борда ще има научни опити от Холандия и Германия. На борда на спускаемия уред, който ще излети в края на годината, ще има и живи организми.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР