Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и

...
Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и
Коментари Харесай

Китай не отстъпва: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и ги упрекна, че усилват неустойчивостта в района, оповестява " Франс прес ".

В отговор на думите на шефа на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Майли за способността на Съединени американски щати да отбрани острова при положение на експанзия от страна на Пекин, представителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин съобщи, че сходни изказвания " ускоряват сепаратистките придвижвания " и усилват напрежението в Тайванския пролив.

" Тайванският въпрос касае върховенството и териториалната целокупност на Китай, както и главните ѝ ползи. Никой не трябва да подценява твърдата решителност и воля на Китай да ги отбрани. Никога няма да позволим на никого и на никоя мощ да раздели Тайван от родината ", безапелационен бе дипломатът.

" Настояваме Съединени американски щати да признаят извънредно деликатното естество на Тайванския въпрос, да зачитат правилото за " един Китай ", да подхождат деликатно и съответно към въпросите, свързани с Тайван, да заобикалят изпращането на неправилни сигнали на сепаратистките сили, с цел да не нанесат тежка щета на връзките сред Китай и Съединени американски щати, както и на стабилността в целия Тайвански пролив ", акцентира още Уанг.

В началото на октомври министърът на защитата на Тайван Чиу Куо-ченг съобщи, че напрежението сред островната страна и Китай е най-голямо от 40 години насам и предизвести, че има риск някоя от двете страни да предприеме нахлуване.

Предупреждението беше отправено, откакто Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на Противовъздушна отбрана на Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР