Китай призовава дипломиралите се от университет да търсят работа в

...
Китай призовава дипломиралите се от университет да търсят работа в
Коментари Харесай

Китай призовава дипломиралите се от университет да потърсят работа на село

Китай приканва дипломиралите се от университет да търсят работа в провинцията, откакто младежката безработица в градските региони скочи до най-високото си равнище в историята.
Местните управляващи би трябвало да притеглят приключилите университет на административна работа в селата, се споделя в общо изказване от предходната седмица на министерствата на образованието, финансите и човешките запаси и общественото обезпечаване.
Правителството ще предложи данъчни тласъци и заеми на приключилите университет, с цел да работят в селските региони, се споделя в изказването.

Подобни преимущества ще бъдат препоръчани и на съществуващите дребни бизнеси в селата, които наемат висшисти, включително в сфери, като камериерството и грижите за възрастни хора, написа CNN Business.

Обикновено приключилите университет в Китай избират да работят за плащащи добре компании в огромни градове, а при приходите в селските и градските региони има съществено разминаване. Това обаче не е първият път в последните години, в който държавното управление ги приканва да търсят работа в голямата, само че по-слабо развита провинция на страната.

През юли 2020 година, когато първата вълна на ковид удари китайската стопанска система, управляващите насърчаваха висшистите да се реалокират в селските региони, вместо да се тълпят в градовете и да се борят за лимитирани благоприятни условия за работа.

Тези апели подсетиха на мнозина в обществените медии за сходна самодейност от Мао Дзъдун през 60-те години на предишния век. Резултатът от нея е "изгубеното потомство " на Китай, което пропилява най-хубавите си години в провинцията.

Тази година обаче студентите нямат доста варианти.

Завършващите университет са изправени пред най-голямата конкуренция, защото рекордните 10.76 милиона души се чака да се дипломират в идващите два месеца.

Ръстът на втората най-голяма стопанска система в света се забави доста през първото полугодие, което значи, че в градовете има по-малко работни места. Малките бизнеси, които са сериозен източник на работни места, пострадаха съществено от локдауните в Китай поради COVID-19.

Огромният софтуерен бранш на Китай също е изправен пред тежка трудова рецесия.

Безработицата в градовете за младежите на възраст сред 16 и 24 година скача до рекордните 18.2% през май. В тези данни не са включени хората, които ще се дипломират тази година.

С утежняването на обстановката със заетостта, влизането в университет става още по-трудно в Китай.

Рекордните 11.93 милиона души са се явили на тежкия приемен изпит през предходната седмица. Те се съревновават да влязат в най-елитните университети в страната, като постоянно са подложени на голям напън от своите родители и фамилии.

Тази година кандидат-студенти се оплакаха в обществените медии какъв брой сложен е бил приемният изпит. Много от тях са плачели, до момента в който са решавали теста по математика, а някои се оплакаха, че въпросите по китайска литература са били толкоз сложни, че даже създателите на тези типичен книги е нямало да ги схванат.

В отговор министерството на образованието разгласи, че компликацията на изпита по математика "има ролята на селекция " и служи по-добре на задачата на държавното управление за построяването на качествена просветителна система.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР