Китай постигна значителен напредък в технологиите за свръхпроводимост и фотонни

...
Китай постигна значителен напредък в технологиите за свръхпроводимост и фотонни
Коментари Харесай

Китай прави квантов компютър 10 милиона пъти по-бърз от този на Google

Китай реализира забележителен прогрес в технологиите за свръхпроводимост и фотонни квантови калкулации. Това достижение прави Китай единствената страна, която реализира изчислителни „ квантови преимущества “ в две съществени механически области. Към днешна дата учени от Съединени американски щати са постигнали единствено „ квантовото преимущество “ в свръхпроводящите квантови калкулации.

Квантовата система, основана в Университета за просвета и технологии на Китай (USTC), съгласно учените, „... е 10 милиона пъти по-бърза от най-бързия суперкомпютър и нейната изчислителна трудност е повече от 1 милион пъти по-голяма от тази на процесора Sycamore на Гугъл. "

Китайската преса оповестява за основаването на 66-кубитова програмируема свръхпроводяща квантова изчислителна система от група учени, ръководени от квантовия физик Пан Джианвей. Разработената система е наречена Zuchongzhi 2.1, в чест на известния китайски математик и астроном от 5 век.

Разработването на Zuchongzhi 2.1 доста ще усили " квантовото преимущество " в логаритмите за решение на проблеми, употребяващи две разнообразни софтуерни парадигми: фотонна и свръхпроводяща. Системата Sycamore на Гугъл е 53-кубитова система и съгласно китайската изследователска група може да употребява единствено свръхпроводящата парадигма.

Бари Сандърс, шеф на Института по квантова просвета и технологии в Университета в Калгари, разяснява постигането на " квантово предимство " в две софтуерни направления, потвърждавайки, че приемането на " квантово предимство " в две направления ще докара пробните квантови калкулации до доста по-високо равнище, което е недостижимо за класическите компютри. Така китайската разработка удостоверява навлизането на човечеството в ерата на „ квантовото предимство “, счита ученият.

Самото разбиране за " квантово превъзходство " обаче е единствено научна идея, която споделя, че квантовият компютър може да направи нещо в някои области отвън опциите на неквантовите или класическите компютри, само че в никакъв случай няма да размени класическите компютри. Тази формулировка за " квантово предимство " е дадена от учения Юан Ланфен от USTC.

Алгоритмите, изпълнявани от квантовите компютри през днешния ден, са задания, основани изкуствено от учени, които нямат практическо приложение. В същото време математиците съзнателно усложняват логаритмите, като основават математически проблеми, чието решение ще отнеме неуместните десетки трилиони години за най-мощните типичен суперкомпютри.

Разработчиците на суперкомпютри от IBM към този момент един път отхвърлиха " квантовото преимущество ", реализирано от Гугъл и НАСА. Тогава Гугъл оповестиха, че са основали компютър, който може да се оправи със задача за минути, чието решение благодарение на суперкомпютър ще отнеме до 10 хиляди години. Специалистите на IBM от своя страна обявиха, че с идеална симулация на логаритъма, класическата система е в положение да реши казуса единствено за 2,5 дни с акуратност, по-висока от квантовия компютър на Гугъл.

По този метод, потреблението на изкуствено прелюдия термин „ квантово превъзходство” към момента не ни разрешава да оценим фактически превъзходството на получените квантови калкулации над решаването на задания благодарение на типичен компютри. Въпреки това, в случай че се абстрахираме от концепцията за " квантово предимство ", идващото достижение на китайски учени се трансформира в огромен теоретичен пробив в квантовите калкулации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР