Китай отстрани Цин Ган от поста министър на външните работи

...
Китай отстрани Цин Ган от поста министър на външните работи
Коментари Харесай

Китай отстрани външния министър Цин Ган след подозрително отсъствие

Китай в профил Цин Ган от поста министър на външните работи по-малко от седем месеца след назначението му на този пост, заяви BBC.

Последните обществени задължения на министъра бяха на 25 юни. Към момента обаче не се показва причина за отстраняването му.

Дипломатът беше считан за непосредствен помощник на президента Си Дзинпин. Сега министерския пост ще заеме ръководителят на външните работи на Комунистическата партия Ван И.

" Висшият законодателен орган на Китай гласоподава за назначението на Ван И за външен министър ", заяви държавната осведомителна организация Синхуа.

Законодателите гласоподаваха и за промяна на ръководителя на Китайската централна банка - икономистът Пан Гуншен ще размени напускащия гуверньор И Ган, добавя Синхуа.

Продължителното изгубване на Цин Ган от публичното полезрение и формалното безмълвие по този мотив, предизвика гневни спекулации през последните седмици, отбелязва BBC.

Той беше един от знаковите представители на китайското държавно управление. Продължителното му неявяване беше деликатно следено освен от дипломатите и анализаторите в Китай, само че и от елементарните жители. Най-голямата търсачка в страната, Baidu, означи голям растеж на търсенията на името му през последните седмици.

Когато преди месец той не участва на срещата на върха в Индонезия, късото публично пояснение беше, че има неуточнени здравословни проблеми.

Липсата на каквито и да е детайлности от страна на министерството обаче докара до спекулации, че е осъден или по политически аргументи, или поради извънбрачна връзка, добавя BBC.

Срещата му с ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, в началото планувана за 4 юли, беше отсрочена от Китай без пояснение, което в допълнение подхрани слуховете.

Запитана за местонахождението му предходната седмица, говорителка на министерството съобщи, че не разполага с информация - наблягайки секретността на Китай и непрозрачността на системата й на ръководство.

Не е извънредно високопоставени фигури в Китай да остават отвън полезрението на обществеността за дълги интервали от време, единствено с цел да се появят по-късно като обект на престъпно следствие. Или пък се появяват още веднъж без пояснение.

Самият Си Дзинпин изчезна за две седмици малко преди да стане водач на Китай през 2012 година, което провокира спекулации за здравословното му положение и вероятни битки за власт в партията, добавя BBC.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР