Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втора фаза

...
Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втора фаза
Коментари Харесай

Китай: Няма да разследвате произхода на коронавируса!

Китай отхвърли проекта на Световната здравна организация за втора фаза в следствието на произхода на ковид, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изтърван от китайска лаборатория, съобщи Ройтерс, като се базира на върховен китайски здравен представител, заяви Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изиска да се извърши одит на лаборатории в регионите, където се появиха първите случаи на ковид, имайки поради китайския град Ухан, трансформирал се в епицентър на епидемията, напомня Франс прес. Китайският заместник-министърът на опазването на здравето Цзън Исин през днешния ден сподели, че е бил слисан от проекта и изключително от теорията, че вирусът може да е изминал от китайска лаборатория. Той разкритикува тази догадка като слух, който е в прорез със здравия разсъдък и науката.

" За нас е невероятно да приемем сходен проект за следене на произхода ", съобщи той на особено свикана конференция, представен от Асошиейтед прес. Надяваме се СЗО съществено да изследва още веднъж мненията и предложенията, направени от китайските специалисти, и да преглежда установяването на произхода на COVID-19 в действителност като теоретичен въпрос, без да се въздейства от политиката. Китай е срещу политизирането на въпроса, добави Цзън Исин. Цзън сподели, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може директно да болести хора. Той означи, че координираният от СЗО екип от интернационалните специалисти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че сходно приключване е извънредно малко евентуално.

На 31 декември 2019 година Китай заяви на СЗО за огнище на пневмония в Ухан. Пекин обаче не стопира яростно да подлага на критика хипотезата, че коронавирусът може да е изминал от китайска лаборатория, по-специално от Института по вирусология в Ухан.
Дълго време отричана от множеството специалисти, тази версия, публикувана в Съединени американски щати от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп, през последните месеци обаче се включва все по-често в американските полемики. Юан Чжъмин от управлението на Института по вирусология в Ухан увери през днешния ден, че в института не е имало " никакви приключвания " или " произшествия ".

Институтът по вирусология в Ухан в никакъв случай не е разработвал, не е създавал изкуствено и не е допускал приключване на ковид от лабораторията, съобщи Юан Чжъмин, шеф на Националната лаборатория по биобезопасност към института. До 30 декември 2019 година институтът по вирусология в Ухан не се беше сблъсквал и не е изучавал SARS-CoV-2. До момента никой от чиновници или студенти в института не се е заразявал с ковид, сподели той, представен от ТАСС. Китайските управляващи и медиите в страната на собствен ред постоянно упрекват лабораторията във Форт Дитрик в Съединени американски щати за основаването на COVID-19. Разположена покрай Вашингтон, тя е в центъра на американските изследвания, засягащи битката с биотероризма. Според китайския англоезичен вестник " Глоубъл таймс " 5 милиона интернет консуматори в страната са подписали петиция с искане да се проверява Форт Дитрик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР