Китай наказа с рекордна глоба от 18 млрд. юана (2,75

...
Китай наказа с рекордна глоба от 18 млрд. юана (2,75
Коментари Харесай

Китай удари с жестока глоба Alibaba

Китай наказа с рекордна санкция от 18 милиарда юана (2,75 милиарда долара) Alibaba Group Holding, откакто антимонополно следствие откри, че колосът за електронна търговия е злоупотребявал с господстващото си състояние на пазара в продължение на няколко години.

Глобата, която се равнява на към 4% от приходите на Alibaba в Китай през 2019 година, идва на фона на репресиите против софтуерните колоси и бележи внезапен завой в политиката на страната към интернет колосите, предава Reuters.

Бизнес империята Alibaba е под изключително тежък регулаторен надзор в Китай след ожесточената обществена рецензия на през октомври.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китайските софтуерни колоси Alibaba и Tencent продължава...

Месец по-късно управляващите провалиха плануваното първично обществено предложение на стойност 37 милиарда $ от Ant Group, финансовото поделение на Alibaba, а по-късно китайската държавна администрация за контролиране на пазара (SAMR) разгласи антитръстовата си инспекция на компанията през декември.

Макар че санкцията приближава Alibaba до разрешаването на антитръстовите ѝ проблеми, Ant е задължена да се съгласи на регулаторно преструктуриране, което се чака внезапно да понижи оценките ѝ и да контролира нейния бизнес.

" Това наказване към този момент ще се преглежда от пазара като закриване на антимонополното дело. Това в действителност е най-известният антимонополен случай в Китай ", споделя Хонг Хао, началник на научните проучвания BOCOM International в Хонг Конг.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Когато основателят и водач на Alibaba Джак Ма се отдръпна от компанията предишния месец, това не беше ле...

" Пазарът чака някакво наказване от известно време... само че хората би трябвало да извърнат внимание на ограниченията отвън антимонополното следствие ", акцентира той.
Прегрешението на Alibaba

Пазарният регулатор е открил, че Alibaba е " злоупотребявала с господстващо състояние на пазара " от 2015 година, като е попречила на търговците си да употребяват други онлайн платформи за електронна търговия.

Тази процедура нарушава китайския антимонополен закон, защото попречва свободното придвижване на артикули и накърнява бизнес ползите на търговците, твърди регулаторът и разпорежда на Alibaba да извърши " цялостни корекции ", с цел да ускори вътрешното сходство и да отбрани правата на потребителите.

Компанията приема наказването и " ще подсигурява спазването му с увереност ". " Ще се оправим намерено и ще работим дружно ", съобщи основният изпълнителен шеф Даниел Жанг в записка до чиновниците, забелязана от Reuters. " Нека се усъвършенстваме и стартираме още веднъж дружно като едно цяло ", приканва той.

Глобата, наложена на Alibaba, е над 2 пъти по-голяма от 975-те млн. $, платени в Китай от Qualcomm, най-големият снабдител на чипове за мобилни телефони в света, през 2015 година за антиконкурентни практики.

" Налице са недостатъци в огромните софтуерни акции на Китай и мисля, че тази санкция ще се преглежда като пример за всевъзможни други наказания, които биха могли да бъдат приложени към останалите компании ", отбелязва Луи Це, ръководещ шеф в Wealthy Securities в Хонг Конг.
Ясен политически сигнал

С санкцията за едно от най-успешните си частни предприятия, китайските управляващи извършва заканите си да ограничи така наречен " стопанска система на платформите " и да овладее колосите, които играят преобладаваща роля в потребителския бранш на страната.

" Глобата на Alibaba ускорява вероятността да има вреди върху други китайски интернет колоси ", сподели Франсис Лун, основен изпълнителен шеф на GEO Securities в Хонконг. " Ръстът им беше голям, а държавното управление си затвори очите и им разреши да правят неконкурентни практики. Те към този момент не могат да го вършат. "
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР