Китай иска да бъде възприеман като силен играч и пример

...
Китай иска да бъде възприеман като силен играч и пример
Коментари Харесай

Китай: когато полицията те покани на чай


Китай желае да бъде възприеман като " мощен състезател " и " образец за спешен мениджмънт ". Гражданите, които се пробват да разобличат този облик, могат да чакат " покана за чай " от полицията.

Една-единствена блогърка се съгласи да се срещне с нас. Но не на обществено място, а в жилището си в Пекин. И то единствено при изискване, че ще остане анонимна. Който беседва с задгранични публицисти, бързо може да попадне в полезрението на управляващите, споделя ни тя.

Китайската блогърка споделя още, че след експлоадирането на пандемията е бил затегнат и контролът в интернет. По думите ѝ, цензурата в Китай сега е още по-силна, в сравнение с преди. Самата тя в този момент е станала " по-тиха " в платформи като WeChat - нещо като китайски вид на Уотсап и Facebook по едно и също време. Който разгласява нещо, което не подхожда на партийната линия, получава позвънявания от полицията или бива поканен да " пие чай ", разбирай - на разпит в полицията, споделя тя.
Редакцията предлага
Пример за спешен мениджмънт?

- критиците на властта Чен Мей, Кай Уей и неговата другарка Танг. Няколко месеца по-късно публични представители се свързаха със фамилиите им, с цел да ги осведомят, че техните близки са арестувани поради " подстрекаване към провокации ". В Китай постоянно употребяват това разтегливо юридическо разбиране за кавга с критици. Преди да изчезнат, двамата деятели бяха разгласили в платформата Github разнообразни наличия, измежду които и, която беше една от първите, предизвестили за епидемията. За китайските управляващи сходни наличия са задоволително съображение за остра реакция.

В същото време на открито китайската агитация се пробва да показа дейностите на държавното управление като образец за спешен мениджмънт. Неотдавна англоезичният канал CGTN, който е част от държавната телевизия, приключи документалната си поредност " Заедно против Ковид-19 ". Тя към този момент се излъчва по целия свят. Посланието на кино лентата: под управлението на Комунистическата партия Китай бележи успех над вируса. Държавният началник Си Цзинпин се бил погрижил за " навременното разпространяване на точни информации " след експлоадирането на болестта в милионния град Ухан, а медиите били изпратили 400 публицисти в епицентъра на рецесията, които уведомили оттова неуморно. В документалната поредност обаче се премълчава, че други пишещи по тематиката, които разкриваха нелицеприятни истини от Ухан, просто изчезваха мистериозно, а както след това се разбра - били са задържани.

" Китай желае да е мощен състезател "

Политологът У Чен, който е един от дребното останали сериозни гласове в страната, изяснява какво цели с това китайската агитация: Китай желае да бъде възприеман в света като мощен състезател и " водеща международна мощ ", споделя той. Същото е и посланието към китайския народ, който във вечерните вести по малкия екран бива бомбардиран с информации за триумфите на партийното и държавно управление на Китай.

Според У Чен обаче, " в никакъв случай преди недоверието към Комунистическата партия и президента Си Цзинпин не е било толкоз огромно, колкото през последните 9 месеца ". Причината: пандемията и налаганите поради нея тежък локдаун даже и при по-нисък брой инфектирани, ограничавания за пътувания и надзор посредством наложителните здравни приложения. Според формалната статистика, в страната има малко нови огнища на болестта, само че рецесията накара хората да се усещат доста несигурни. Или както споделя У Чен: " Държавното управление е решено да противодейства на пандемията с властнически средства, само че се надява да превъзмогне рецесията, разчитайки на помощ от полицията. " В изгода на това виждане приказва и фактът, че управляващите стягат цензурата, а партията ускорява пропагандата си както вътре в страната, по този начин и на интернационалната сцена.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР