Китай има възможност да спази голямо обещание - да удвои

...
Китай има възможност да спази голямо обещание - да удвои
Коментари Харесай

Как Китай стана втората световна икономика? А може ли да стане първа през 2020 година?

Китай има опция да съблюдава огромно заричане - да удвои брутния вътрешен артикул и приходите за десетилетие, ставайки първа стопанска система в света. А в този момент нацията е изправена пред предизвикването да резервира тази инерция поради възходящите проблеми.

Възходът на Китай стартира в края на 70-е години с прекосяване към по-отворени пазари. Той продължи посредством нападателно централно обмисляне, употребявайки преимуществата на евтината работна ръка, обезценената валута и мощния индустриален бранш, с цел да популяризира своите артикули по целия свят.

Всичко това промени стопанската система на страната до процъфтяваща суперсила. Сега наподобява Китай върви по пътя към първото място.

Китай се изкачи до №2 в света с Брутният вътрешен продукт от 13,1 трилиона $. Макар и към момента да изостава от Съединени американски щати, азиатската страна продължава да се доближава. Според анализатори, в случай че стопанската система нарасне с към 6% през 2020 година, Китай ще доближи декларираната цел за удвояване на брутния вътрешен артикул от 2011 година

И въпреки всичко Китай е страната, която е най-засегната от комерсиалната война със Съединени американски щати и е изправена и пред безчет други провокации, които ѝ пречат да реализира познатия бърз ритъм на напредък.

Растежът на Китай се забавя и това се усеща. През 2007 година растежът доближи връх от 14,2%. Всяка година от 2015 година насам този % спада под 7%, демонстрират данни на Световната банка.

" Тарифите болят "

" Китайската стопанска система е ориентирана към напредък от 7%, два пъти по-малко спрямо преди десетилетие. Ако нарасне с 6% през 2020 година, това към момента е доста добър резултат, само че към този момент се виждат и доста отрицателни настроения. Ако говорите с хора в Китай, ще забележите, че междинният човек не е толкоз оптимистичен, колкото преди четири или даже две години ", пояснява Майкъл Йошиками, създател на Destination Wealth Management. Компанията е основана в Сан Франциско и търгува с Китай.

Това, което Йошиками вижда, е нация, разрастваща образованието и софтуерните нововъведения, само че страдаща от тежестта на американските цени, възходящите разноски за труд и забавянето на производството.

И до момента в който Съединени американски щати и Китай са напът към първа фаза на огромно съглашение, към момента остава да се направи доста, а втората по величина стопанска система към този момент усеща мощни разтърсвания.

" Всички китайци усещат комерсиалните цени. Инфлацията набъбна. Цената на главните хранителни артикули се повиши с 10%-15%. Цената на свинското набъбна със 100%. Хората безусловно трансформират метода си на хранене, тъй като към този момент не могат да си разрешат артикули ", споделя Йошиками, допълвайки, че договорката е мощно нужна на Китай.

Накъде отива Китай?

Според анализатори от Wall Street обаче проблемите през 2020 година могат да бъдат повратна точка.

Има доста аргументи да чакаме, че напредването на Китай към №1 ще е изпълнено с провокации, които ще бъдат задвижвани от усилването на това, което тласна растежа на страната през последното десетилетие.

Един от тези белези е появяването на голям брой " суперградове ". И те към този момент са факт, тъй като преходът е почнал. Около 23 от тези суперградове ще имат население по-голямо от Ню Йорк, а 5 от тях могат да се комбинират и станат дом на 12 милиона души, предвижда Morgan Stanley.

С привличането на служащи от селските региони в всеобщите обитаеми центрове суперградовете имат за цел да спрат проблемите, които застаряващото население нанася на по-широката китайска стопанска система.

" Вярваме, че отговорът на тези провокации е нова фаза на урбанизация с капацитет за повишение на продуктивността посредством улеснение на по-свободното придвижване на предприятията и служащите, като в същото време се генерират синергии сред разнообразни промишлености ", написа още в отчета.

Инвестиции

Китай също по този начин влага доста в 5G технологията като част от напъните за рационализация и урбанизация. Целта е страната да бъде изцяло обвързвана, тъй че да може да се автоматизира. Това ще ускори огромно образованието - учениците даже в дребните села ще учат за виртуална действителност и ще получават онлайн уроци.

Morgan Stanley поучава клиентите да гледат на софтуерната инфраструктура, интернет на нещата и софтуера като на една тема; на цифровизацията на промишленостите на остарялата стопанска система като друга; на супермаркетите като на трета.

P. Morgan Chase поучава клиентите да внимават с индустриалните вложения. Фирмата предлага прекосяване от защитни средства към циклични, по-специално недвижими парцели и опазване на здравето.

За Йошиками обаче картината към момента е малко мътна, защото някои от по-непосредствените проблеми остават значително нерешени.

" Инвестирането в Китай е рискова игра. Не съм сигурен, че си заслужава към този миг ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР