Китай има десет пъти по-голям БВП и население от това

...
Китай има десет пъти по-голям БВП и население от това
Коментари Харесай

Руската армия е некадърна и корумпирана. Би била лесна плячка за китайските военни

Китай има 10 пъти по-голям Брутният вътрешен продукт и население от това на Русия. Китай създава съвсем всичко, а руснаците не създават съвсем нищо, с изключение на нефт, газ, метали и дървен материал.

Русия има съвсем два пъти по-голяма повърхност от тази на Китай (или Съединени американски щати, или Канада), само че половината от страната (Сибир и съветският Далечен изток) има по-малко общо население от китайския град Шанхай.
Руската войска се е потвърдила
като некадърна и корумпирана и евентуално би била лесна плячка за китайските военни. Вероятно тайванците биха могли да дадат на китайската войска доста по-тежък отпор, в сравнение с съветската.

Русия се трансформира в най-голямата страна в света във връзка с територията, тъй като беше безпределно експанзивна след окончателното отменяне на Златната орда (монголите) през 1480 година, които направляваха Русия от 1237 година По това време Русия се състои от Московското княжество и няколко други града. Различните царе зашиват Европейска Русия, а по-късно получават владяната преди този момент от Швеция територия до днешна Финландия. Придобити с войска са също Беларус, балтийските страни, половината от Полша и някои от самостоятелните през днешния ден страни край Черно и Каспийско море.
Докато американците придобиваха и окупираха земи на запад
от река Мисисипи, руснаците постепенно се насочваха на изток, с цел да завладеят региона от Урал до Тихия океан. В Сибир е имало няколко дребни племена от локалното население, само че сходно на американските индианци те са били завладени. В същото време групи китайци се насочат на север в Сибир и Далечния изток на Азия до тихоокеанското крайбрежие. Те също се сблъскват с дребни племена от коренното население, с които постоянно съжителстват. Както можело да се чака, руснаците и китайците имали поредност от конфликти и борби за това кой ще управлява Далечния изток.

През 2019 година Херман Пирхнер, президент на Американския съвет за външна политика и специалист по Русия, написа книгата „ След Путин: последователност, непоклатимост и бъдещето на Русия “.

Следващите извънредно навременни (предвид протичащото се) два параграфа са от книгата на Пирхнер: „ След разгрома на съветските войски от Китай през 1685 година при Албазин,
Пекин печели огромна част от тогавашната аборигенна територия,
която в този момент обгръща огромна част от съветския Далечен изток и част от Източен Сибир. Китайският суверенитет над тази област е публично приет от руско-китайския Нерчински контракт от 1689 година Към 50-те години на XIX в. обаче Китай става прекомерно слаб, с цел да пази тези територии, и Русия ги превзема. Новият суверенитет на Русия е публично приет с контракти от 1858 година и 1860 година

Независимо от китайско-руския контракт от юли 2001 година, който урежда нерешените гранични разногласия сред тях, картата, илюстрираща
“Китайските територии, завладени и окупирани от царска Русия ”,
продължава да виси във Военния музей в Пекин няколко години по-късно. Всъщност, както създателят следи по време на няколко пътувания от двете страни на руско-китайската граница през 2000 година, съществува чувството, че в даден миг Китай ще се опита да си върне изгубените територии “.

Балансът на силите още веднъж се е изместил сред Русия и Китай, като този път силата отива в интерес на Китай. След като при започване на 80-те години на предишния век пътувах както до Съветския съюз, по този начин и до Китай, доста ясно се виждаше, че Съветският съюз (макар и безпаричен по стандартите на САЩ) е доста по-богат и доста по-развит от Китай.

По време на многочислените последващи пътувания през идващите десетилетия ми стана ясно, че Китай бързо настига Русия, като е възприел свободните пазари с доста по-голям възторг и в последна сметка изпреварва Русия в доста значими области. (Както формалните, по този начин и неофициалните данни посочваха едно и също нещо.) В началото китайците разчитаха на съветски оръжия и оръжейни планове за своята войска. Сега китайците изпреварват руснаците в множеството типове въоръжение – във връзка с нововъведенията, качеството и количеството. Китайците са се научили да създават и оферират на международния пазар съвсем всичко. Кога за финален път си купихте артикул, създаден в Русия, в Walmart или Home Depot?
Много китайци считат, че руснаците са откраднали Източен Сибир и Далечния изток,
по същия метод, по който са считали, че португалците са откраднали Макао, а британците – Хонконг, по време на техния интервал на уязвимост. Китай съумя да си върне Макао и Хонконг без нито един изстрел, защото нито Португалия, нито Англия се смятаха за подготвени да изразходват кръв и средства, с цел да ги запазят, което евентуално щеше да бъде изгубена борба.
Войната в Украйна отслабва Русия
и евентуално няма метод, по който тя да спре китайската окупация на Източен Сибир и Далечния изток. Така че президентът Си евентуално ще би трябвало единствено да насочи надеждна опасност за военна окупация, с цел да разбере Русия действителността и да стартира да признава избрани стопански и политически права на китайците, които решат да се реалокират в противоречивия регион. По политически и персонални аргументи съветското управление би имало потребност китайците да създадат рационални, спасяващи лицето отстъпки в подмяна на мудна окупация – което би могло да бъде направено.

След това господин Си би могъл да съобщи като свое завещание, че съвсем е удвоил размера на Китай – без война!

—————

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и на MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във „ Вашингтон Таймс “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР