Китай и САЩ започнаха тайни преговори за подобряване на достъпа

...
Китай и САЩ започнаха тайни преговори за подобряване на достъпа
Коментари Харесай

САЩ и Китай тайно преговарят, за да избегнат търговската война

Китай и Съединени американски щати започнаха секрети договаряния за възстановяване на достъпа на Съединени американски щати до китайските пазари след седмица, изпълнена с остри думи от двете страни поради опасността на Вашингтон за налагане на мита за справяне с комерсиалния дисбаланс.

Разговорите, които обгръщат необятни области, в това число финансовите услуги и производството, са водени от Лиу Хе, икономическият цар на Китай и от министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин и от комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър.

Исканията на Вашингтон включват понижаване на китайските мита за американските коли, по-големи покупки на американски полупроводници и по-голям достъп на американски компании до китайския финансов бранш, оповестяват източници на Wall Street Journal.

Мнучин и Лиу са в непрекъснат контакт, като американският министър се готви да пътува за Пекин, с цел да продължи договарянията.

" Министър Мнучин се обади на Лиу, с цел да го поздрави формалното оповестяване на новата му роля. Те разискаха и комерсиалния недостиг сред нашите две страни и се ангажираха да продължат разговора, с цел да намерят взаимно допустим метод да го понижат ", твърди източник от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Вашингтон към този момент удари китайски импорт за 60 милиарда $, а Пекин даде обещание взаимен отговор, само че към момента се въздържа от налагането на тежки ограничавания

Засега китайците не включват в листата си с ответни ограничения нищо от най-големия експорт на Съединени американски щати за Китай като соя, сорго и самолетите Boeing, което съгласно някои наблюдаващи е знак за желанието на Пекин да контракти решение с американските управляващи.

Президентът Доналд Тръмп сподели, че желае Китай да понижи двустранния търговски недостиг с 100 милиарда $. Като част от това, той се стреми да усили продажбите на коли и полупроводници в Съединени американски щати в Китай.

Вашингтон обмисля опцията да принуди Пекин да купува полупроводници от американски компании, вместо от японски и южнокорейски, оповестяват източниците на Wall Street Journal.

Американците считат, че опасността от вносни цени дава на Вашингтон лост в налагането на огромни промени. Критиците предизвестяват, че принуждаването на Китай да води договаряния при такива условия може да има противоположен резултат, тъй като всевъзможни отстъпки ще се преглеждат като поддаване на външен напън и ще ударят по имиджа на китайското водачество.

Съединени американски щати няма желание да се отхвърля от митата, до момента в който не реализира мечтаните резултати. " Ще продължим с нашите цени. Работим върху това. Ние не се опасяваме от комерсиална война, само че това не е наша цел ", съобщи Мнучин пред Fox News.

" Работим по пътя, с цел да забележим дали можем да реализираме съглашение за това коя е справедливата търговия за тях ", сподели министърът. Според него такава договорка ще задължи Пекин да отвори пазарите си към износа на Съединени американски щати, да понижи цените и да спре натиска върху американските компании в Китай да споделят технологиите си с китайските им сътрудници./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР