Китай и Русия се смятат за по-малка заплаха от населението

...
Китай и Русия се смятат за по-малка заплаха от населението
Коментари Харесай

Ислямизъм, Русия, Китай: Какво плаши най-много гражданите на Запада

Китай и Русия се считат за по-малка опасност от популацията на Запада спрямо преди година, защото публичната угриженост се насочва към нетрадиционни опасности като всеобщата миграция и радикалния ислям, сочи ново проучване.

Общественото разбиране на обичайните твърди опасности за сигурността остава по-високо в този момент, в сравнение с преди три години, само че е намаляло от 2022 година насам, когато Русия нахлу в Украйна, демонстрират резултатите от изследването Мюнхенски показател на сигурността 2024.

Констатациите сочат разминаване сред публичните и политическите поръчки в миг, в който международните водачи би трябвало да се срещнат по-късно тази седмица на Мюнхенската конференция по сигурността, с цел да обсъдят това, което уредниците назовават " низходяща наклонност в международната политика, белязана от повишаване на геополитическото напрежение и икономическата неустановеност ".

На първо място в дневния ред ще бъдат продължаващите войни сред Русия и Украйна и Израел и „ Хамас “, както и разширението на НАТО и последствията от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Общественото мнение е в общи линии сходно, когато става дума за средносрочните стопански и геополитически опасности, като болшинството от респондентите в западните страни считат, че Китай и други сили от Глобалния юг ще станат по-мощни през идващото десетилетие, до момента в който западните страни по-скоро ще стагнират или ще западнат.

В анкетата, извършена измежду 12 000 души в страните от Г-7 плюс Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, малко от западните респонденти считат, че след 10 години страната им ще бъде по-сигурна и богата. За разлика от тях, множеството от жителите на разрастващите се стопански системи имат вяра, че ще бъдат в по-добро финансово и политическо състояние.

Притесненията от Русия и Китай понижават

Макар че предходната година Русия се нареждаше преди всичко измежду заканите за страните от Г-7, съгласно изследването, извършено от октомври до ноември 2023 година, множеството от тези терзания са намалели. Само жителите на Обединеното кралство и Япония към момента считат Москва за главен риск през тази година, до момента в който Германия и Италия означават доста намаляване на опасенията. В това число се включват и отслабващите страхове, свързани с рисковете от нуклеарен спор и спиране на енергийните доставки.

Пет от страните от Г-7 също по този начин правят оценка Китай по-благоприятно тази година спрямо предходната, като изключение вършат Канада и Япония. Забележително е обаче, че китайските респонденти считат, че всички страни, като се изключи Русия и Беларус, са по-голяма опасност за тях в този момент, в сравнение с преди година. Това е и единствената страна, която показва Съединени американски щати като опасност.

Възприемането на нетрадиционни опасности обаче се е нараснало във всички страни, като хората по света показват угриженост за рисковете, свързани с околната среда, всеобщата миграция вследствие на война или изменение на климата и проведената престъпност. Въпросите, свързани с околната среда, се подреждат на първите три места по угриженост във всички страни като се изключи Съединени американски щати.

Заплахата от радикалния ислям също бележи доста нарастване, макар че създателите на отчета означават, че тези настроения са съсредоточени основно в Европа и Северна Америка и евентуално са разследване от войната сред Израел и „ Хамас “.

Междувременно проблемите на киберсигурността се класират като главен риск в Китай и Съединени американски щати, защото и двете страни ускоряват рестрикциите си една против друга в конкуренцията за софтуерно владичество.

Индексът е съпроводен от отчет, озаглавен “Lose-Lose? ”, в който се проучва продължаващата застоялост на световното съдействие и прекосяването към транзакционни, протекционистки политики.

" Тъй като от ден на ден страни дефинират триумфа си по отношение на другите, порочният кръг от мислене за относителни облаги, загуба на разцвет и възходящо геополитическо напрежение заплашва да се разгърне. В резултат на това динамичността на загубите към този момент пораства в доста области на политиката и обгръща разнообразни райони ", се споделя в отчета, представен от CNBC.

В него се подчертава, че тазгодишният цикъл на значими избори в разнообразни точки на света може в допълнение да ускори рисковете от " оттегляне от демокрацията, възходяща социална поляризация и засилващ се десен популизъм ", което в допълнение ще разклати интернационалното съдействие.

" Популистките играчи в допълнение ускориха чувството, че някои участници печелят за сметка на други, защото една последна форма на демократизъм изостря въпроса кой печели и кой губи от икономическата глобализация ", изясняват създателите и изричат съмнение, че преизбирането на Тръмп за президент на Съединени американски щати евентуално може да " значи завършек на доверителното съдействие сред демократичните страни ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР