Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични

...
Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични
Коментари Харесай

Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?

Китай е мощно подвластен от вноса на полупроводници и високотехнологични артикули от Тайван. Това попречва нашествието на острова към този момент, споделят специалисти.

Пекин показва мускулите си пред Тайван и света. Китай реагира на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе с военни маневри и демонстративно навлизане във въздушното пространство и водите на островната страна.

Пекин наложи и наказания. Първоначално са наранени единствено цитрусовите плодове и разнообразни рибни артикули. Още преди визитата на Пелоси, Китай спря вноса от повече от 100 тайвански производители на храни. Забранен бе и износът на натурален пясък за Тайван, от който строителната промишленост на острова е мощно подвластна.

Китайската стопанска система обаче не може да си разреши да глоби вноса на софтуерни артикули като микрочипове и оптични съставни елементи.

Икономически колос край крайбрежията на Китай

Тайван е с размерите на немската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона поданици. Но Тайван е прочут в целия свят с индустриалните артикули, които изнася.

Колкото автомобилната промишленост е значима за немската стопанска система, толкоз високотехнологичната полупроводникова промишленост е значима за Тайван. Сравнението с Германия демонстрира и какъв брой подвластен е Тайван от своя експорт. Около 70% от производството на Тайван отива за експорт, при съответствие от " едвам " 47% за Германия.

Докато през 2021 година брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в Китай съгласно данните на МВФ е бил 12 259 щатски $, в Тайван той е съвсем три пъти по-висок - 33 775 $.

Китай и Тайван са надълбоко свързани стопански

Китай е и най-значимият търговски сътрудник на Тайван, следван от Съединени американски щати. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттова. През 2020 година сред Тайван и националната република са били обменени артикули и услуги на обща стойност 166 милиарда $.

Тайван е и един от най-важните вложители в континентален Китай. Според държавното управление в Тайпе тайвански компании са вложили там към 194 милиарда щатски $ в общо 44 577 плана сред 1991 година и края на май 2021 година. Един от най-известните образци са фабриките за електроника на " Фокскон ". Тайванската компания създава смартфорни за " Епъл ", " Самсунг " и игрови конзоли за " Сони " в Шънджън, Южен Китай, както и във заводи в Северен и Западен Китай.

Полупроводниците и другите IT технологии съставляват над половината от тайванския експорт. Търговското партньорство сред Китай и Тайван в региона на технологиите действа по следния метод: Народната република доставя значими първични материали като редкоземни метали и по-елементарни електронни съставни елементи, а Тайван изнася за Китай полупроводници и оптични съставни елементи от висок клас, за чието произвеждане Китай не разполага с нужното ноу-хау.

Основна цел на Китай е да стартира да създава високотехнологични чипове. Въпреки че управлението на страната неведнъж е подчертавало това, националната република явно изостава.

Пекин си слага за цел най-късно до 2049-а да се сплоти с Тайван

Експертите считат, че когато тази цел бъде реализирана, обстановката за Тайван може да се усложни. Тогава насилственото обединяване може да влезе в дневния ред на държавния и партиен водач Си Дзинпин.

Експерти по сигурността напомнят, че Китай неведнъж е заявявал задачата обединяването на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на националната република. Юбилеят ще бъде маркиран през 2049 година.

Родерих Кизеветер, специалист по сигурността на немския Християндемократически съюз, счита, че е евентуално това да стане доста по-рано. Той споделя, че до момента се е считало, че " в случай че Китай е в положение да създава полупроводници със същата точност, скорост, а и в същото количество, което няма по какъв начин да се случи преди 2027 година, е допустимо навлизане. Но в Китай има и гласове, които настояват, че сега Западът е прекомерно зает с войната против Русия и с поддръжката за Украйна. "

Според Пекин американците нямат сили за две войни на два фронта. Кизеветер прецизира, че съгласно него Китай към момента не е подготвен за инвазия: " Трябва да се подготвим по-бързо за ескалация, само че не и за такава, която ще се разгърне през идващите няколко месеца. "

" Повече предприемачи, в сравнение с идеолози "

Сингапурският политолог и посланик Кишор Махбубани също не има вяра, че Пекин скоро ще анексира Тайван със мощ. " Защото китайците към момента са повече предприемачи, в сравнение с идеолози ", изяснява той. В подобен случай за ръководещите в Пекин рисковете явно ще надвишават изгодите, счита Махбубани.

Но съгласно него в бъдеще Китай ще постанова ползите си по все по-доминантен и жесток метод. " Те не мислят с тримесечия или години напред, а с десетилетия. И имат вяра, че в случай че имат задоволителна мощност, ще получат реванш за всички унижения, които е трябвало да понесат в предишното, когато не са били задоволително мощни. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР