Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични

...
Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични
Коментари Харесай

Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?


Китай е мощно подвластен от вноса на полупроводници и високотехнологични артикули от Тайван. Това попречва нашествието на острова към този момент, споделят специалисти.

Пекин. Китай реагира на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе с военни маневри и демонстративно навлизане във въздушното пространство и водите на островната страна.
Редакцията предлага
Пекин наложи и наказания. Първоначално са наранени единствено цитрусовите плодове и разнообразни рибни артикули. Още преди визитата на Пелоси, Китай спря вноса от повече от 100 тайвански производители на храни. Забранен бе и износът на натурален пясък за Тайван, от който строителната промишленост на острова е мощно подвластна.

Китайската стопанска система обаче не може да си разреши да глоби вноса на софтуерни артикули като микрочипове и оптични съставни елементи.

Икономически колос край крайбрежията на Китай

Тайван е с размерите на немската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона поданици. Но Тайван е прочут в целия свят с индустриалните артикули, които изнася.

Колкото автомобилната промишленост е значима за немската стопанска система, толкоз високотехнологичната полупроводникова промишленост е значима за Тайван. Сравнението с Германия демонстрира и какъв брой подвластен е Тайван от своя експорт. Около 70% от производството на Тайван отива за експорт, при съответствие от " едвам " 47% за Германия.

Докато през 2021 година брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в Китай съгласно данните на МВФ е бил 12 259 щатски $, в Тайван той е съвсем три пъти по-висок - 33 775 $.

Китай и Тайван са надълбоко свързани стопански

Китай е и най-значимият търговски сътрудник на Тайван, следван от Съединени американски щати. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттова. През 2020 година сред Тайван и националната република са били обменени артикули и услуги на обща стойност 166 милиарда $.

Тайван е и един от най-важните вложители в континентален Китай. Според държавното управление в Тайпе тайвански компании са вложили там към 194 милиарда щатски $ в общо 44 577 плана сред 1991 година и края на май 2021 година. Един от най-известните образци са фабриките за електроника на " Фокскон ". Тайванската компания създава смартфорни за " Епъл ", " Самсунг " и игрови конзоли за " Сони " в Шънджън, Южен Китай, както и във заводи в Северен и Западен Китай.

Полупроводниците и другите IT технологии съставляват над половината от тайванския експорт. Търговското партньорство сред Китай и Тайван в региона на технологиите действа по следния метод: Народната република доставя значими първични материали като редкоземни метали и по-елементарни електронни съставни елементи, а Тайван изнася за Китай полупроводници и оптични съставни елементи от висок клас, за чието произвеждане Китай не разполага с нужното ноу-хау.

Тайванският софтуерен колос " Фокскон " разполага с богато портфолио.

Основна цел на Китай е да стартира да създава високотехнологични чипове. Въпреки че управлението на страната неведнъж е подчертавало това, националната република явно изостава.

Пекин си слага за цел най-късно до 2049-а да се сплоти с Тайван

Експертите считат, че когато тази цел бъде реализирана, обстановката за Тайван може да се усложни. Тогава може да влезе в дневния ред на държавния и партиен водач Си Дзинпин.

Експерти по сигурността напомнят, че Китай неведнъж е заявявал задачата обединяването на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на националната република. Юбилеят ще бъде маркиран през 2049 година.

Родерих Кизеветер, специалист по сигурността на немския Християндемократически съюз, счита, че е евентуално това да стане доста по-рано. Той споделя, че до момента се е считало, че " в случай че Китай е в положение да създава полупроводници със същата точност, скорост, а и в същото количество, което няма по какъв начин да се случи преди 2027 година, е допустимо навлизане. Но в и с поддръжката за Украйна. "

Според Пекин американците нямат сили за две войни на два фронта. Кизеветер прецизира, че съгласно него Китай към момента не е подготвен за инвазия: " Трябва да се подготвим по-бързо за ескалация, само че не и за такава, която ще се разгърне през идващите няколко месеца. "

" Повече предприемачи, в сравнение с идеолози "

Сингапурският политолог и посланик Кишор Махбубани също не има вяра, че Пекин скоро ще анексира Тайван със мощ. " Защото китайците към момента са повече предприемачи, в сравнение с идеолози ", изяснява той. В подобен случай за ръководещите в Пекин рисковете явно ще надвишават изгодите, счита Махбубани.

Но съгласно него в бъдеще Китай ще постанова ползите си по все по-доминантен и жесток метод. " Те не мислят с тримесечия или години напред, а с десетилетия. И имат вяра, че в случай че имат задоволителна мощност, ще получат реванш за всички унижения, които е трябвало да понесат в предишното, когато не са били задоволително мощни. "

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР