Китай е изправен пред дълъг път, ако иска да постигне

...
Китай е изправен пред дълъг път, ако иска да постигне
Коментари Харесай

Ще успее ли Китай да се превърне в лидер при изкуствения интелект?

Китай е изправен пред дълъг път, в случай че желае да реализира превъзходство в региона на изкуствения разсъдък. Азиатският колос си е сложил за цел да стане водач в тази област до 2030 година и този месец показа нови правила за ръководство на технологията, които са доста по-либерални от предстоящото, написа в собствен разбор Reuters.     Но затворените онлайн екосистеми, контролът на Пекин върху интернет наличието и рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху износа на полупроводници за втората по величина стопанска система в света ще попречват планувания от Пекин прогрес.    Имаше огромни упования за това какво може да реализира Народната република с технологията, която се счита за способна да реши някои от най-неотложните провокации на планетата.     " В епохата на изкуствения разсъдък, където данните са новият нефт, Китай е новата Саудитска Арабия ", декларира през 2018 година специалистът в региона на рисковия капитал Лий Кайфу, представен от осведомителната организация. Сред аргументите за тази убеденост тогава са множеството данни, обхващащи всичко - от цифрови заплащания до електронна търговия, както и държавната поддръжка и възходящата войска от бизнесмени.    

Днес обаче нещата наподобяват надалеч по-малко безапелационни от позиция на Китай. 
Последните разпореждания на Пекин по отношение на генеративния изкуствен интелект - при който логаритми, подготвени въз основата на големи масиви от данни (немалка част от които са потребителски), се научават да извършват комплицирани задания, ще оказват помощ на софтуерните първенци на страната да пуснат артикули, които да се конкурират с ChatGPT на OpenAI. Съгласно новата политика, която ще влезе в действие от идващия месец, обаче доставчиците на услуги би трябвало да показват оценки на сигурността. Това значи, че опасенията за националната сигурност ще лимитират развиването на технологията и ще причинят още повече проблеми на промишлеността, върху която се концентрира самият президент Си Дзинпин, налагайки брутална двугодишна принуда, целяща да ограничи “неконтролируемото разгръщане на капитала ”, напомня още Reuters.    Обхватът и условията са по-строги, в сравнение с в други райони като Съединените щати, където едвам в този момент стартират да се преглеждат доброволни кодекси за държание и правила. Европейският съюз също се пробва да прокара законодателство, ориентирано най-вече към " високорискови " приложения на AI, които могат да се употребяват за въздействие върху изборни резултати, и платформите, които имат над 45 милиона консуматори.     И въпреки всичко, спрямо по-ранния китайски план от април, който съдържаше съвсем невъзможни условия, като да вземем за пример условието основаното от AI наличие да бъде правилно и тъкмо, последната версия наподобява практична и алармира, че Пекин има съществени планове да поддържа до известна степен зараждащия се бранш на изкуствения разсъдък в страната, показва осведомителната организация и прибавя:   

“Забележително е, че новите правила се ползват единствено за услуги, ориентирани към потребителите, което допуска, че на бизнес продуктите може да бъде дадена по-голяма независимост на деяние. Това би трябвало да е от изгода за организации като оператора на търсачки Baidu, първата огромна китайска компания, която предложи отговор на ChatGPT ”.  
Анализаторите на Goldman Sachs считат, че групата с капитал 50 милиарда $, ръководена от Робин Ли, ще бъде измежду първите претенденти, които ще получат утвърждение за комерсиализиране на своя чатбот, който сега е във фаза на тестване, и правят оценка, че продуктите с изкуствен интелект могат да усилят годишните доходи на компанията с 13% през 2025 година Акциите на Baidu в Ню Йорк се покачиха с 30% тази година, надминавайки 9% растеж на показателя Nasdaq Golden Dragon на китайските компании, регистрирани в Съединени американски щати.    Въпреки това страната е изправена и пред неповторим набор от провокации. Според Wall Street Journal Вашингтон може скоро да затегне рестриктивните мерки за експорт към Китай, като се насочи към полупроводниците, употребявани за създаването на изкуствен интелект. Прекъсването на достъпа до чипове, продавани от Nvidia или AMD, може да върне Baidu и други сходни компании с години обратно.     Освен това Китай може и да е изпреварил Запада в региона на мобилните разплащания и други сходни, само че китайският интернет е доминиран от шепа колоси, които са построили “оградени градини ”, където платформите пазят информацията и данните на потребителите за себе си. Това значи, че другите компании ще имат достъп до доста разнообразни типове данни. Това е една от аргументите анализаторите на Bernstein да дефинират Tencent и ByteDance, чиито приложения за обществени медии и видео имат максимален обсег в страната, като най-обещаващите кандидати за AI върха на локална почва.   

Има и други трудности, които фирмите би трябвало да преодолеят. Едно от тях са строгата цензура. “Великата китайска интернет стена ”, която не разрешава на жителите на страната достъпа до неодобрено от управляващите наличие, ще ограничи количеството информация, което фирмите могат да употребяват за образование на моделите си за AI, а това може да ги сложи в неравностойно състояние по отношение на западните им сътрудници. 
Друг проблем е по какъв начин да се печелят пари. Microsoft неотдавна съобщи, че ще таксува 30 $ на месец за функционалностите на генеративния изкуствен интелект в необятно потребления си офис програмен продукт. Трудно е да се разбере по какъв начин китайските снабдители на програмен продукт или облачни услуги като Alibaba могат да постановат високи цени на предприятията от континенталната част на страната, които изостават доста от международните си сътрудници, когато става въпрос за разноски за ИТ. Кумулативните загуби на подкрепената от Alibaba Megvii, която се готви да излезе на борсата в Шанхай, доближават 1,8 милиарда $ сред 2018 година и 2020 г.; листваните на борсата SenseTime и CloudWalk Technology също остават доста на алено. А забавящата се стопанска система и жестоката ценова война на мощно конкурентния пазар на облачни услуги единствено ще затруднят монетизирането на продуктите с изкуствен интелект.    Но може би най-голямата неустановеност идва от това дали Си Дзинпин ще разреши на частните компании, които сега са водещи в региона на изкуствения разсъдък, да се развиват задоволително. Това би било в несъгласие с напъните на държавното управление му да ускори контрола върху избрани промишлености през последните няколко години.    

Макар че в този момент формалните лица успокояват вложителите, че средата за бизнесмените ще се усъвършенства, условията за лицензиране и най-новите правила за AI подсказват, че Пекин ще резервира непоколебим надзор над бранша и го преглежда като извънредно стратегически. Това може най-добре да изясни за какво записаната в Съединени американски щати Alibaba през май разгласи проектите си за цялостно делене на бизнеса си с облачни услуги и данни.  
Моментът на изкуствения разсъдък в Китай настъпи, единствено че с доста по-малко обещания, в сравнение с се очакваше в началото, показват в умозаключение от Reuters.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР