Китай е една от държавите днес, които могат да се

...
Китай е една от държавите днес, които могат да се
Коментари Харесай

Цин Шъхуан - първият император на Китай

Китай е една от страните през днешния ден, които могат да се гордеят с античното си минало. Началото на държавността е сложено още преди Христа и в продължение на доста епохи са се сменили разнообразни ръководещи династии. Но коя е първата и кой е първият китайски император?

Цин Шъхуан - първият император на Китай

Началото на Поднебесната империя е сложено с обединяването на воюващите обособени царства на територията на сегашен Китай. Това е колосална победа, която може да се смята за делото на живота на всеки човек. Тя принадлежи на Цин Шъхуан, наследник на един от владетелите на царство Цин. Той наследява татко си през 246 година преди Христа като държател на Цин единствено на тринадесет години.

Тъй като възрастта му е съвсем детска, търговецът Лю Бууей, с който Цин се сближава по време на заложничеството си в прилежащото царство, става съществена фигура в държавното управление и в действителност ръководи страната. Бунтовете и заговорите се редуват непрестанно, а войните с останалите шест китайски страни не стихват. Девет години по-късно Лю Бууей се самоубива поради съмнение в присъединяване в скрит план и Цин става безспорен държател.

Цин Шъхуан си слага задача да завладее всички останали царства и по тази причина употребява всевъзможни похвати, само че главно води война с тях. Побеждава ги едно по едно и ги превзема. През 221 година преди Христа Цин сплотява обособените царства и става едноличен император на Китай.

Управление на Цин и промени

 Цин Шъхуан

За да сътвори единна страна, новият император стартира незабавни промени. Първата е административна. Той прави ново разделяне на територията, като шефовете на обособените области към този момент се назначават от императора.

Китайската книжовност е уеднаквена, а това става основа за интеграция на китайските езици в един.

Стопанският живот в страната също е подложен на интеграция. Създават се единни единици за премерване, строят се пътища и канали.

Като публична вяра е натрапен легизмът. Той проповядва, че законите са идентични за всички жители и те би трябвало да бъдат наказвани, в случай че ги пристъпят.

За да се отстранен всички следи на предишното, са изгорени старите книги, а притежаването на неразрешени книги се наказвало със гибел. Конфуцианството е неразрешено, а почитателите му наказвани.

Най-забележителните постижения на император Цин Шъхуан са строителството на Китайската стена и каналът Линцю.

Строителството на Китайската стена е замислено като мярка за подсилване на границите, а каналът трябвало да обезпечава транспортните връзки сред южните области и да доставя армията. Смята се, че това е най-голямото техническо постижение на античен Китай.

 Теракотената войска на първия император на Китай

Теракотената войска е друго владеене на първия император, което през днешния ден е част от международното културно завещание. Това е цяла войска бойци, направени от теракота в натурален растеж, които евентуално е трябвало да съпроводят своя стопанин в отвъдния свят. Те са същинско постижение на изкуството.

Последни години от живота на императора

Последните години от живота си императорът прекарва в обиколки из империята си като оставя на всички места следи (колони, на които са изписани хвалебствия за него). По време на една от обиколките е изработен опит за нападение.

Императорът се затваря в двореца си и се пробва да откри балсам за величие, с цел да живее постоянно. Той се надява, че в случай че не поддържа връзки с простосмъртните, ще бъде обожествен. Умира през 210 или 209 година преди Христа.

След гибелта му незабавно стартират битки на престола и цялото му семейство е избито.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР