Киселото зеле по традиция се приготвя всяка есен в България

...
Киселото зеле по традиция се приготвя всяка есен в България
Коментари Харесай

Как се прави кисело зеле в бидон?

Киселото зеле по традиция се подготвя всяка есен в България и е присъща част от зимнината на българина. Направата на киселото зеле крие своите тънкости. Ето по какъв начин става това:

Първо се отстраняват горните листа на зелките и се измиват. Кочанът от своя страна се срязва напречно на кръст или се изважда от всяка зелка.

В дупката, в която е бил кочанът, се поставя солта. Зелките се подреждат в кацата (бидона), с дупката от кочана нагоре, и първата вечер, откакто се сложи зелето, стои единствено със солта в него. Зелките се уплътняват добре. Те остават една нощ със солта в тях и на идната вечер се налива водата.

По остаряло предписание водата би трябвало да бъде най-малко 4-5 пръста над зелето (или 10 сантиметра), след което зелките се затискат с подобаващ предмет. Хубаво е да спазите следната съразмерност сред солта и водата: 40 грама едра морска сол на 1 кг зеле.

След като минат 3-4 дни, може да започнете да претакате зелето. Тази процедура е безусловно наложителна, тъй като зелето става еднообразно солено и кисело на всички места и шупва отмерено.

При бидон от 100 литра, добре е всяка вечер да източвате с маркуч по 10 литра от саламурата изпод и да ги наливате от горната страна - по този начин няколко пъти. Киселото зеле ферментира при температура 10-15 градуса. Ако е студено, няма втаса, а в случай че е доста топло - също.

Ако обичате люто, сложете хрян. Ако времето е топло, откакто зелето е готово се поставя натриев бензоат, в несъмнено количество, с цел да не се скапе и по този начин ферментацията стопира.

Вижте и някои хрумвания за вкусотии с кисело зеле:

- зелеви сарми;

- фасул с кисело зеле;

- кисело зеле на фурна.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР