Киномания - едно от дългогодишните удоволствия на софийския киноман (започнала

...
Киномания - едно от дългогодишните удоволствия на софийския киноман (започнала
Коментари Харесай

"Киномания" №36 = 23 нови филма и 10 класики

" Киномания " - едно от дългогодишните удоволствия на софийския киноман (започнала още в края на 80-те, споделяше се " Световна кинопанорама " тогава) стартира за 36-и път на 17 ноември. Откриването ще е в зала 1 на НДК с кино лентата на Зорница София " Майка ". Той бе печално дисквалифициран от конкуренцията " Оскар " за най-хубав интернационален филм, само че пък завоюва огромната премия " Златна роза " за българско кино. 

Сред събитията на " Киномания " е гостуването на Микеле Плачидо. Любимият на българската аудитория комисар Катани от сериала  " Октопод " ще дойде на 19 ноември в зала 1 на НДК, където ще показа новия си филм като режисьор " Сянката на Караваджо ". Селекционерът на програмата Владимир Трифонов акцентира, че гостуването на Плачидо се е случило с неколкомесечно обмисляне и с помощта на Красимир Иванов, който е кастинг артист в Италия.  " Сега пъзелът ни се подреди и Микеле Плачидо ще пристигна да показа " Сянката на Караваджо ". Това ще е и първата прожекция отвън Италия ", добави той. Трифонов се похвали и с българската премиера на " Семейство Фейбълман " - новият биографичен филм на Стивън Спилбърг.

Най-важното европейско заглавие е несъмнено " Идиотският тръгълник " (идиотски превод на оригиналното  " Триъгълник на тъгата ", който изискуем на дистрибуторите A+ филмс). Филмът на Рубен Остлунд му завоюва втора " Златна палма " - след " Квадратът " преди 5 години, - а е и основен любимец на Европейската кино академия, чиито номинации бяха оповестени във вторник.

" Баншите от Инишерин " е новият опус на режисьора и драматург Мартин Макдона ( " Три билборда отвън града ", " В Брюж " ), а в програмата е и " Опрощение " - филм на по-големия му брат Джон Майкъл Макдона. Традиционният за " Киномания " Фестивал на френския филм включва седем заглавия с най-големите звезди на френското кино - Марион Котияр, Леа Сейду, Изабел Аджани, Жерар Депардийо, Шарлот Гензбур, Еманюел Беар. Дейвид Боуи, Ленард Коен и Сезария Евора са героите на трите музикални кино лентата в афиша. В рубриката " Класически удоволствия "  са намерили място шедьоври на Бунюел, Трюфо, Годар, Пазолини, Джон Хюстън, Еторе Скола. 

Билетите са по 12 лв., 10 за възпитаници, студенти и пенсионери, а по традиция с изключение на в двете кинозали на НДК прожекции ще има и в " Одеон ", Дом на киното, " Влайкова ", G-8, Френски институт. Фестивалът ще има и мини онлайн издание - 15 кино лентата ще бъдат налични от всяка точка на България, като детайлностите ще бъдат оповестени в допълнение. " Киномания " продължава до 4 декември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР