Киноа е южноамериканска зърнена култура, която напоследък е много популярна

...
Киноа е южноамериканска зърнена култура, която напоследък е много популярна
Коментари Харесай

Как да сготвим киноа

Киноа е южноамериканска зърнена просвета, която в последно време е доста известна в целия свят. Семената на киноа съставляват дребни зърна с диаметър 2 милиметра и са доста потребни.

Киноа е растение, което е било култивирано от античните инки. Киноа съдържа повече от 20 % белтъчини и се предлага за вегетарианците, с цел да компенсират неналичието на месо.

Киноа съдържа над 20 аминокиселини, цинк, калций, витамини от групата В, фосфор и желязо. Зърната на киноа са светли или тъмни. Киноа се вари във вряла вода към 15 минути.

 киноа

Трябва да се внимава с прибавянето на сол във водата, защото зърната на киноа имат леко солен усет поради високото наличие на минерални субстанции.

Сварените зърна на киноа наподобяват на хайвер. За да сварите киноа, са ви нужни 1 чаша зърна киноа, 2 чаши вода, половин чаена лъжичка сол и 20 грама масло.

Преди да се свари киноа би трябвало да се измие. Варенето става на муден огън, с цел да може киноа да поеме водата. Тогава се прибавя маслото и се покрива с похлупак. Като се държи капакът крепко, съдът се раздрусва леко.

 ядене с киноа

Ако желаете киноа да е с по-мек и прелестен усет, накиснете зърната за три часа, преди да ги варите. Ако желаете да е с по-наситен усет, преди да ги сварите, ги запържете на изсъхнал тиган.

Киноа е уместно да се прибавя в разнообразни типове салата, в супи или да се употребява като гарнитура за месо или риба. Киноа се прибавя към мюсли и десерти.

Киноа има мирис на орехи и свежа трева и има доста забавен усет. Консистенцията на киноа е близка до тази на кус-кус. При варене киноа се усилва четири пъти.

Във всички предписания с ориз или булгур може да се употребява киноа като сурогат. Тя има задоволително прелестен усет и е доста хранителна. В комбиниране с месо или зеленчуци тя е доста вкусна.

Може да се сервира и просто с добавка на малко повече разтопено масло. В комбиниране с обичани подправки киноа е доста прелестно и потребно допълнение към трапезата. А методът, по който зрънцата се разпукват при дъвчене, ги прави забавни и за дребните деца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР