Киев приветства факта, че Международният олимпийски комитет не е дал

...
Киев приветства факта, че Международният олимпийски комитет не е дал
Коментари Харесай

Киев приветства отложеното решение на МОК за руските спортисти

Киев приветства обстоятелството, че Международният олимпийски комитет не е дал мнение или график за възможното присъединяване на съветски спортисти на Олимпийските игри в Париж през идната година.

" Решението за допускане на руснаци и беларуси до Олимпийските игри през 2024 година беше отсрочено ", съобщи министърът на спорта на Украйна Вадим Гуцайт във Фейсбук.

" Ние ще поставим взаимни старания, с цел да не попадне нито един Z-патриот на интернационалните спортни арени ", добави той в очевидна отпратка към проруските военни знаци.

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах съобщи през днешния ден, че решение по отношение на присъединяване на съветски и беларуски спортисти спортисти на Летните олимпийски игри в Париж следващата година ще бъде взето „ в подобаващото време “.

„ МОК ще вземе това решение в подобаващото време, в цялостната си поверителност, и без да робува на резултатите от предходните олимпийски шампионати. Искаме да проследим въвеждането на тези рекомендации колкото се може по-дълго…за да можем да вземем осведомено решение “, показа Бах след срещата на Изпълнителния комитет на МОК. Изпълкомът, добави той, „ не счете за уместно да дава срокове…никой не знае какво ще се случи на следващия ден или след девет месеца “. Бах добави, че „ присъединяване на спортисти с съветски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година също не е било премислено в консултациите или разискванията през днешния ден “.

„ МОК си резервира правото да реши по отношение на тяхното присъединяване в подобаващото време, даже и те да са се класирали съгласно квалификационния аршин, подложен от съответните им интернационалните федерации. МОК ще следи от близко цялостното въвеждане на тези рекомендации от всички забъркани страни. Резултатите от тази процедура по мониторинг ще бъде значим фактор в решението на МОК по повод присъединяване на спортисти с съветски или беларуски паспорт на Игрите в Париж през 2024 година и на Зимната олимпиада в Кортина д‘Ампецо през 2026 година “.

Олимпийските шефове предложиха през днешния ден завръщането на съветски и беларуски спортисти като самостоятелни лица под безпристрастен байрак без никакви връзки с военните. Бах сподели още, че МОК е предложил на интернационалните федерации и уредниците на интернационалните спортни събития " спортисти с съветски или беларуски паспорт могат да вземат участие единствено като самостоятелни неутрални спортисти ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР