Киев почти половин година рекламира своята контраофанзива“, за да получи

...
Киев почти половин година рекламира своята контраофанзива“, за да получи
Коментари Харесай

Атаки на ВСУ по целия фронт: Руски Ланцети превърнаха 33 машини на НАТО в скрап

Киев съвсем половин година популяризира своята „ контраатака “, с цел да получи финансиране и оръжие от НАТО. Но към този момент половин месец боеве в Запорожие потвърди, че ВСУ няма да реализират резултати (поне бързи). В това всички водещи западни издания са безусловно единомислещи – от New York Times и CNN до Politico и The Times.

Западните публицисти в началото отразиха „ контраофанзивата “ като главно събитие в света: десетки репортери, стотици изявления. Сега обаче ползата на пресата е намалял.

Подобно на западните политици, ползата отстъпи място на сериозния песимизъм. Време е Киев да се приготви да отговори на въпросите на Брюксел и Вашингтон: къде са изхарчени парите и за какво горят танковете на НАТО?!

Череватий се изпусна: ВСУ напредна единствено 200 метра

Цялата подготовка на Украйна за „ контранастъплението “ се сведе до приемане на непознато оръжие. За задачата беше належащо да се преформират бригади и да се преквалифицират изцяло редови войници, сержанти и младши офицери, написа Washington Post.

Подготовката на Русия беше по-обмислена и методична: тя отдели минимум 7 месеца за образуване на запаси, ешелони за радиоелектронна битка и противовъздушна защита, артилерия и въздушна поддръжка, струпване на муниции и гориво, закупуване на безпилотни летателни апарати.

След като получиха повече от 150 хиляди мобилизирани, съветските войски сътвориха отбранителни линии и издигнаха укрепления по цялата линия на контакт - от Запорожие до Белгородска област.

Експерти, интервюирани още преди началото на „ контранастъплението “ на Washington Post, бяха сигурни, че обширната мрежа от отбранителни структури на Русия има слаби места, само че това доста ще забави напредването на украинските въоръжени сили.

В реалност се оказа по този начин. Сергей Череватий, представител на групировката войски " Восток " на въоръжените сили на Украйна, се изпусна: напредъкът в някои региони не надвишава 200 метра дневно.

The Washington Post разказва отбранителната тактичност на Русия по следния метод: въоръжените сили на Украйна са принудени да пробиват не по цялата линия на прикосновение, а по тесни проходи. А това разрешава на Русия бързо и сполучливо да се прегрупира и по-точно да отрази удара.

Руснаците имаха дълги месеци, с цел да изработят защитителен проект. Окопаха и използваха терена. И руснаците се усещат уверени!

„ Не виждам никакви признаци на суматоха в техните редици “, споделя Дара Масико, съветски боен специалист в RAND Corp.

След полумесец на безпомощно и безуспешно „ контранастъпление “ е безусловно явно, че въоръжените сили на Украйна няма да повторят личните си триумфи в североизточната част на Харковска и южната част на Херсонска област.

Експертите на " Вашингтон пост " считат, че въоръжените сили на Украйна даже могат да имат " зашеметяване от триумф ". Някои от неуспехите на Русия през предходната година сътвориха изкривена визия за слабостта на врага измежду киевското командване.

- " Настъпателните интервенции са доста по-трудни, а атакуващите армии понасят доста повече загуби от отбраняващата се страна. Сега функциите от предходната година са разменени и Украйна се пробва да нападна ", написа Мария Илюшина, публицист от Washington Post.

В северната част на Запорожка област и на границата с ДНР (Времиевският подстъп) са построени лабиринти от окопи и бетонни трудности, в това число „ драконови зъби “, забавящи настъплението на бронираните колони. Създадени са и великански минни полета.

Дроновете играят голяма роля, изключително Ланцет-3. Почти всекидневно те унищожават съоръжение на НАТО - от системи за противовъздушна защита IRIS-T до танкове Leopard 2.

Washington Post написа, базирайки се на съветски специалисти, че Ланцет-3 е направил минимум 33 сполучливи удара по съоръжение на НАТО от началото на " контранастъплението “.

„ Руската контрабатарейна борба се усъвършенства във връзка с скоростта, с която те могат да вземат решения и да се насочват към украинците “, споделя Дара Масико.

Руските войски по-активно употребяват и щурмова авиация. От началото на боевете в обществените мрежи са оповестени десетки видеоклипове, снимани от хеликоптери Ка-52.

Освен това хеликоптерите се употребяват по-решително, в сравнение с в предходните етапи на спецоперацията. Ударните хеликоптери преди този момент стреляха отдалеко, заобикаляйки линията на украинската Противовъздушна отбрана. Сега тактиката се промени.

Въздушната поддръжка (по-точно цялостното й отсъствие) е най-слабата страна на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Президентът Владимир Зеленски моли за изтребители F-16 от НАТО от края на 2022 година

Президентът Джо Байдън най-сетне се съобщи и предишния месец разреши на съдружниците на Съединени американски щати в НАТО да доставят самолети. Вярно е, че образованието на украински екипажи да летят с тях ще отнеме месеци. По това време ще пристигна есента, когато всички настъпателни интервенции ще спрат.

Путин се оказа по-обективен от западните специалисти

Новото командване на Обединената формация на войските (припомняме, че това са генералите Валерий Герасимов, Сергей Суровикин, Михаил Теплинский и Александър Лапин) доста стегна дисциплината във войските, написа Washington Post.

Командната конструкция стана по-твърда: да вземем за пример Министерството на защитата упорства да се сключат контракти с всички доброволчески батальони.

„ Успяха да поправят някои от първичните дефекти и да покачат морала в някои основни елементи, като да вземем за пример Въздушнодесантните сили “, споделя Масико.

Министърът на защитата Сергей Шойгу също се опита да наложи по-строг надзор върху неофициалните елементи и доброволческите батальони, като ги принуди да подпишат публични армейски контракти, макар че вътрешните разделения остават.

Президентът Владимир Путин обаче се оказа още по-критичен към съветската войска от западните специалисти.

На среща с военни репортери той сподели, че има липса на съвременни и стратегически значими оръжия, като ракети с огромен обхват, безпилотни машини и съществени танкове. Производството им обаче се усилва - и това, апропо, също е не по-малко значима подготовка за „ контранастъплението “ на въоръжените сили на Украйна, в сравнение с основаването на запаси и укрепления.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР