Киберзаплахите продължават да се увеличават. Фишингът продължава да е начин

...
Киберзаплахите продължават да се увеличават. Фишингът продължава да е начин
Коментари Харесай

Четири условия за по-добра киберсигурност на бизнеса

„ Киберзаплахите не престават да се усилват. Фишингът продължава да е метод номер едно за навлизане в организациите. Киберпрестъпниците постоянно са търсили финансова полза и тази наклонност се ускорява. Финансовите киберзаплахи са част от всекидневието на фирмите отдавна, само че формата на опасността се трансформира “, безапелационни са в увода на своя отчет Financial Cyber Survey от Deloitte.

Това резюме на водещата консултантска организация отразява обстоятелството, че все по-голяма част от актуалния живот минава онлайн, включително и сензитивните данни – както потребителски, по този начин и корпоративни.

А тъжната истина е, че откато Deloitte са създали това умозаключение нещата са се влошили. Нахлуването на Русия в Украйна и заетата от Европейски Съюз и Съединени американски щати позиция трансфораха западните компании в съществена цел за голям брой подкрепяни от Кремъл групи. А цената на всеки пробив в сигурността на бизнеса непрекъснато пораства и отбраната на сензитивните данни става първокачествен приоритет.

Затова фирмите би трябвало да са подготвени да отговорят на провокациите на изменящата се среда. Британската финтех компания Payrow дава следните рекомендации за киберсигурност за предприятията, които желаят да се защитят през 2023 година

Обучавайте чиновниците си да са нащрек за заканите

По-голямата част от хакерските офанзиви се реализират, откакто някой отвори подвеждаща връзка в имейл, тъй че е извънредно значимо чиновниците на една компания да знаят, че би трябвало да бъдат нащрек. Тези офанзиви се назовават фишинг и могат да бъдат доста добре проведени. Обикновено жертви на фишинг офанзиви стават дребните предприятия, защото по-големите компании разполагат с отдели за сигурност и стратегии за образование, които приготвят чиновниците им за справяне с този тип закани.

Независимо от размера на предприятието обаче съществуването на солидна стратегия за образование по киберсигурност ще способства доста за отбраната на предприятията. При постъпване на работа новите чиновници би трябвало да бъдат инструктирани по какъв начин да се оправят с този тип офанзиви, след което да бъдат проведени периодически стратегии за образование на целия личен състав.

Не забравяйте, че заканите се развиват. Затова чиновниците също би трябвало да актуализират знанията си.

Използвайте външни одити на сигурността

Всяка система има " сляпо леке " и постоянно е потребно да се потърси нов взор върху проблемите със сигурността. Тук на помощ идват услугите за самостоятелен одит. Те ще ви оказват помощ да откриете уязвими места във вашата компания, за които не сте знаели до момента. Подобна крачка ще ви разреши да се консултирате с специалисти, които ще ви оказват помощ да сте една крачка пред всички зловредни артисти и да оптимизирате сигурността на вашите чувствителни данни.

Друго нещо, за което ще ви помогне одитът, е да реагирате, когато сигурността ви е компрометирана. Липсата на проект за деяние при положение на пробив може да утежни проблемите ви десетократно.

Периодично актуализирайте софтуера си за сигурност

Рисковете, с които се сблъсквате в региона на киберсигурността, непрестанно се развиват. Тъй като задачите стават все по-големи, офанзивите нормално стават все по-сложни. Поддържането на софтуера ви за сигурност в настоящо положение е от значително значение. Трябва също по този начин да следите последните достижения в региона на киберсигурността и да се опитате да употребявате най-хубавите решения за спецификата на вашата компания.

Освен фишинг офанзивите, най-голямата опасност за сигурността на една компания са уязвимостите, които могат да бъдат открити от хакери в остарелия програмен продукт за сигурност. Колкото по-дълго даден програмен продукт за сигурност е на пазара, толкоз повече време имат нападателите, с цел да го проучват за слаби места.

Ето за какво би трябвало постоянно да актуализирате отбраната си, когато имате опция, и да следите за най-новите версии.

Използвайте двуфакторно засвидетелствуване (2FA)

Процесите на засвидетелствуване на достоверността разрешават на предприятията да ревизират самоличността на своите клиенти. Тези процеси са от значително значение за отбраната на чувствителни данни. 2FA е по-всеобхватен развой на засвидетелствуване, при който потребителят би трябвало да даде две разнообразни средства за засвидетелствуване на самоличността си.

Обикновено 2FA изисква от потребителя да вкара код, който получава посредством текст, телефонно позвъняване или особено приложение.

2FA доста понижава риска от попадане на значима информация в несъответствуващи ръце. При задействано 2FA ще бъде съвсем невероятно за хакерите да получат достъп до привилегировани данни, а в случай че въпреки всичко съумеят да го получат, евентуално това ще бъде записано навреме.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР