Кервелът /Anthriscus cerefolium/, наричан още див керевиз, шушан или азмацуг

...
Кервелът /Anthriscus cerefolium/, наричан още див керевиз, шушан или азмацуг
Коментари Харесай

Кервел

Кервелът /Anthriscus cerefolium/, именуван още див керевиз, шушан или азмацуг съставлява нежно едногодишно растение, което е непосредствен родственик на магданоз. Кервелът е в едно семейство с целината, моркова и магданоза – семейство Сенникоцветни. Достига височина до 40-60 см. Цъфти от месеците април-юни с красиви сребристобели цветчета. Когато кервелът узрее, листата стават пурпурни на цвят и най-после бронзови. Тогава те към този момент губят острия си усет, по тази причина използвайте единствено зелените листа.

За разлика от множеството подправки, кервелът вирее в хладни, сенчести и влажни места. Развива се добре на открити площи и в дълбоки саксии, тъй като коренищата са дълги.

Листата на кервел би трябвало да се употребяват доста бързо, откакто са събрани, защото те бързо губят усета си и е целесъобразно да ги добавяте към храната директно преди поднасянето им. Ситно нарязаните листа от кервел се употребяват в картофени ястия, птици, рибни ястия, яйца, зеленчуци, намазани сирена и салати. Цели листа могат да се прибавят към кремообразните супи за повече мирис. Те също по този начин дават прелестен мирис на оцет от бяло вино.

Кервелът се свързва с Възкресение Христово, тъй като ароматът му доста надобява на смирна, а ранните му пъпки символизират възраждането. Растението обичайно се употребява по Великден в някои региони на Европа – яде се като част от празничната гала на Велики Четвъртък. Кервелът е бил прочут като фалшификация за чорба още на античните гърци и римляни.

Състав на кервел

Свежите зелени листа на кервел съдържат огромни количества ароматни етерични масла, витамин С, минерални субстанции, магнезий, гликозиди и каротин.

Избор и предпазване на кервел

Кервелът може да се закупи в сушен тип. Подправката би трябвало да се съхранява на изсъхнало и хладно място, надалеч от директна слънчева светлина. Ако се съхранява в найлонов плик и ледник, прясната фалшификация може да издържи до една седмица. Един от методите да запазите невероятния мирис на кервела е като го поставите във винен оцет.

Кервел в кулинарията

Ароматът на кервел прилича този на анасон. Най-приятен мирис имат младите листенца на растението, до момента в който сушените са изгубили огромна част от своя мирис. Заради сладникавия анасоноподобен мирис, кервелът доста постоянно се употребява за овкусяване на супи и салати. В горещи ястия кервелът би трябвало да се добави директно преди тяхното поднасяне. Съвсем малко количество от подправката е задоволително за овкусяване.

В някои ястия от северноамериканската кухня листенцата на кервел се употребява за овкусяване на птици, запечени на грил, риби и ястия с яйца. Във френската кухня кервелът се употребява доста постоянно напролет – младите зелени листа се смесват с извара или меко сирене (камамбер например) и масло. С полученото зелено масло се мажат филийки с черен самун.

 Кервел и мерудии

Често листата на кервел се прибавят в сосове за риба, ястия от птици, картофени супи, агнешко и шилешко месо. Кервелът придава доста прелестен мирис и усет ястия със зелена салата, грах и домати. Подходящ е за овкусяване на моркови, яйца и аспержи.

Кервелът се съчетава доста добре с други подправки като естрагон, босилек и магданоз. Някои готвачи назовават тази фалшификация „ магданоз на гастронома “. Кервелът е съществена съставна част във френската примес „ тънък ерб “. Това е обобщаващо название, с което френските кулинари отбелязват примес от ситно нарязани магданоз, лук резанец, кервел и естрагон.

Подправките са в равни количества. Възможни са разнообразни вариации на тази примес, само че първите три подправки би трябвало да пристъстват наложително. В Норвегия и Франция кервелът доста постоянно се сервира и като гарнитура към ястия.

Рецепта с кервел

Измийте добре под бликам студена вода 1 филиз от магданоз, малко копър, няколко листа кервел, 1 зелен лук или друго растение, което изключително харесвате, след което ги нарежете доста тънко (за по-лесно дъвчене), прибавете малко олио (за предпочитане от маслини), малко сол (на вкус) и сок от половин лимон. Смесете ги и не ги яжте същия ден, а ги сложете в буркан и всяка заран мажете сместа върху парче самун с масло, сирене или пастет.

Ползи от кервел

Комбинация от глухарче, кервел и кресон е извънредно потребна за укрепване на организма през зимата, когато неналичието на витамини е най-силна. Както огромна част от лечебните растения, по този начин и кервелът е потребен при мързеливи вътрешности. Когато е подготвен на чай може да се употребява за навлажняване на очите.

За задачата залейте 1 с.л. прясно нарязан кервел с 1 ч.ч. вряла вода и оставете да се запарва към 10 минути. Когато отварата се охлади намокрете малко памук и наложете върху затворени очи за 10 минути. Кервелът намалява кръвното налягане и има положително диуретично деяние.

Ето ги най-ценните изгоди на кервела:

- подтиква отделянето на мляко;

- подтиква кръвообращението, разрежда го и го прочиства от токсини;

- прочиства бъбреците и черния дроб;

- има диуретично, стомашно, леко очистващо деяние, е колаген - оказва помощ за елиминиране на жлъчката;

- има противовъзпалителен, тонизиращ, лековит ефект;

- бори се с рака;

- има антисептични резултати, потребен е при белодробни болести - астма, бронхит, ларингит;

- ефикасен при гастрит, цистит, ревматизъм, подагра;

- потребен при чернодробни колики;

- потребен при офталмологични болести, - прилагайте топли компреси върху затворени очи;

- лекува отоци, предизвиква зарастването на рани;

- бори се с бръчките;

- предотвратява преждевременното стареене.

В същото време кервелът подкрепя храносмилането и отделянето на кърма, отстрани токсините и понижава апетита за сладкиши.

Растението кервел притежава силен диуретичен резултат, подтиква черния дроб и храносмилателния тракт, пречиства кръвта (особено в случай че се употребява сурово) и в случай че се употребява всекидневно в храната, отстрани токсините от тялото. Чаят от кервел почиства кожата от себум и черни точки, лекува екзема и подмладява .

 Градински кервел

Отслабване с кервел

Кервел е идеално средство за диети. Ако желаете да отслабнете с няколко кг, заменете известната диетична зелева чорба със чорба от кервел, което е доста по-богата на хранителни субстанции.

За да приготвите четири порции чорба от кервел, са ви нужни 250 г кервел, 1 маруля, два или три картофа, супена лъжица зехтин и филиз зелен магданоз. Първо обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете до омекване, като 6-7 минути преди да са изцяло подготвени прибавете към тях накъсана маруля и кервел. Пасирайте, подправете със скълцан зелен магданоз, зехтин. Не добавяйте сол, тъй като въпреки всичко това е диетична чорба.

Консумирана всяка заран, супата има мощно антиоксидантно деяние, ще даде сила и с течение на времето кожата ще стане сияйна, а вие ще отслабнете. Това е чорба, която детоксикира тялото ви и ви оказва помощ да отслабнете.

Още изгоди от кервел:

Помага на храносмилането

Активните съставки, съдържащи се в растението, подтикват производството на слюнка, стомашните, жлъчните и чревните тайни, предизвикват храносмилането и отделянето на кърма.

Полезен при хронични бъбречни и белодробни болести

Кервел също има диуретични свойства, като се предлага при лекуване на задържане на урина, камъни в бъбреците и екзема, при лекуване на бронхит и хронични белодробни болести.

Облекчава офталмологични проблеми

Външно кервел се употребява при лекуване на офталмологични положения, като инфектиране на клепачите, само че също по този начин и при лекуване на дерматози, хемороиди и кожни тайни.

Специалистите споделят, че растението ще излекува тези болести единствено в случай че външното лекуване добавя вътрешното.

Въпреки това не е целесъобразно да вършиме избрани билкови отвари и да ги прилагате сами, без съвет от експерт, който ще проучва тъкмо реакциите, които имате, и до каква степен това растение е уместно за вас.

Как се употребява за лечебни цели?

Кервел е демонстративен за приложимост в прясно положение. Така листата се измиват, след което сокът се извлича благодарение на сокоизстисквачка.

Консумиран като инфузия, той е и ефикасен при бъбречни и сърдечно-съдови болести. Запарката от кервел се подготвя от чаена лъжичка сушени билки или 3 чаени лъжички пресни билки, добавени към 250 ml вряща вода, която се оставя да се влива - една минута, в случай че употребявате сушените билки, 5-10 минути, в случай че е прясна - и се прецежда. Пийте до две чаши на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР