Келси Ръсел, 23-годишна TikTok инфлуенсърка от Ню Йорк, е приела

...
Келси Ръсел, 23-годишна TikTok инфлуенсърка от Ню Йорк, е приела
Коментари Харесай

„Този вестник е убиец“. Поколението Z и неговият „нов“ източник на новини

Келси Ръсел, 23-годишна TikTok инфлуенсърка от Ню Йорк, е приела за своя задача да направи нещо, в което шефовете на медии се провалят от десетилетия – да убеди младежите да купуват вестници.  

Студентката разгласява по няколко видеа седмично, в които преглежда New York Times, The Atlanta Journal-Constitution и други одобрени издания, за да заключи настоящите вести. Страниците, нашарени със записките на Келси, са като ретро атрибут за нейните към 88 000 почитатели, някои от които са виждали родителите си да прелистват вестници, само че самите те в никакъв случай не са докосвали такива.

Преди да открие тази нова ниша, инфлуенсърката прекарва години в насърчаване на своя TikTok канал, като разгласява рецензии за заведения за хранене и туристически влогове. Днес тя постоянно съчетава атрактивните мнения на новините, за които счита, че вълнуват младите – да вземем за пример за опазването на здравето и положението на климата, с начин на живот наличие. Така да вземем за пример Келси стартира своя обява от ноември, показвайки вечерята си – рибай стек, преди да се потопи в публикация на Athens Banner-Herald за наказателно-правната промяна, написа Business Insider.

„ Този вестник е палач “, гласи коментар на консуматор под едно от видеата на студентката от август, в което тя приказва за бомбардировките в Сирия.

Да убедиш младите да заплащат за вестници е сложна задача. Според анкета на Pew Research Center от септември 14% от американците постоянно научават новините от TikTok, по отношение на 3% % през 2020 година Сред хората на възраст 18-29 години растежът е даже по-голям – от 9% на 32%.

„ Новините “ в TikTok обаче рядко идват от одобрени медии като Washington Post или NBC, макар техните опити да привлекат почитатели в платформата за видеосподеляне. Алгоритъмът на приложението рядко предлага на потребителите наличие от сметките на новинарски медии, гласи проучване на Northwestern от август. „ Почти липсват доказателства, че TikTok самодейно излага потребителите си на вести “, заключват специалистите.

Вместо това, в платформата за видеосподеляне младите научават какво се случва по света от тюрлюгювеч от различни източници – от коментатори като Келси Ръсел през елементарни инфлуенсъри, които понякога разискват настоящи събития от мейнстрийм осведомителния поток, до изявления на хора, които претендират, че оферират видеа от мястото на събития като войни или митинги.

Сред наличието, което TikTok предлага на своите консуматори, човек мъчно може да разграничи обява на ABC News от дрънканица на начин на живот инфлуенсър.

Хаотичната демократизация е заложена в дизайна на приложението. Пред Business Insider представител на TikTok споделя, че компанията третира всички канали еднообразно, що се отнася до контрола против дезинформацията и промотирането на наличие.

Какво се случва, когато цяло потомство американци научават новините посредством безконечно „ скролване “ в приложение за видеосподеляне?

Какво се случва, когато 24-часовият новинарски поток бъде сгънат до 24 секунди?

От диалози с над 20 TikTok консуматори, основатели на наличие, откриватели и други лица от медийния отрасъл излиза наяве, че Келси Ръсел, която се снима по какъв начин прелиства вестници върху кухненската си маса, е част от смяна на парадигмата.

Съществуват финансови последствия, чийто залог е висок: възходящото въздействие на TikTok в областта на новините може в допълнение да смаже към този момент съществено повредената медийна промишленост. В уравнението влиза и евентуално трагичният резултат върху осведомената общност. Възможността на приложението да предлага правилни сведения за настоящите събития е подложена на тестване в действително време – спорове като войната сред Израел и Хамас провокират до краен лимит модераторите на наличие.

„ Платформите не наподобяват изключително заинтригувани от това да освободят пространство за новините “, счита Ник Хагар, съавтор на отчета на Northwestern и анализатор на данни в New York Times. Тази „ нова динамичност “, споделя той, „ ще повлияе на това, което хората виждат и считат за значимо “.

Инфлуенсъри четат новините, с цел да не се постанова почитателите им да го вършат

Един от главните стълбове на новинарската екосистема на TikTok са по този начин наречените „ новинарски инфлуенсъри “ – основатели на наличие като Келси Ръсел, които обобщават и поясняват медийни изявления за своите почитатели.

Макар нормално да не са обвързани с изданията, които прелистват, тези хора са по-добри представители на промишлеността от работещите в нея.

Пред Business Insider някои TikTok консуматори споделят, че усещат инфуенсърите като Келси Ръсел по-автентични и близки, в сравнение с публицистите, за които считат, че имат пристрастия към политически или корпоративни фигури.

„ Допада ми концепцията да узнавам новините не от експерт, а от елементарен човек “, споделя Теджас Шекхар, 24-годишен студент по медицина в Чикаго. „ Понякога чувствам по този начин показаната информация по-близка, що се отнася до метода, по който визира персоналния живот или всекидневието ми “, прибавя той.  

„ Това, което предлагам на хората, е обучение по модела „ възпитаник образова възпитаник “ “, споделя Ръсел. Тя желае да употребява магистърската си степен по социология и просветителна политика за работа, която съчетава развлечението с медийната просветеност. „ Някой, който наподобява като теб, приказва като теб, държи се като теб и е на сходна възраст, има умеенето да изясни тематика, която ти може и да не разбираш “, добавя студентката.

Според изследвания на Pew Research Center през 2022 година делът на американците до 30-годишна възраст, които се доверяват на информацията от националните медии, е намалял до 56%, по отношение на 62% през 2016 година 62% имат доверие на районните медии, по отношение на 71% 6 години по-рано. Затова пък доверието в информацията в обществените мрежи е повишено от 44% на 50 на 100.

Традиционните медии, които имат триумф в TikTok, постоянно построяват каналите си към личността на обособени кореспонденти. Така да вземем за пример Дейв Йоргенсен от Washington Post разгласява цяла поредност, отдадена на работата му от у дома по време на пандемията, а Джак Корбет от Planet Money прави домашни TikTok видеа, употребявайки чаршаф като зелен екран.

За зараждащата класа от нови TikTok инфлуенсъри, които са основали лична ниша, четенето на одобрени печатни издания към момента е значима част от всекидневието, в случай че и някои техни почитатели да не съблюдават същата медийна диета.

Каналът @underthedesknews на Витус „ Ви “ Спехар, който има към 3 милиона почитатели, изключително дейно преодолява пропастта сред обичайните медии и TikTok новините.

41-годишният инфлуенсър разказва своята роля като „ комуникатор на вести “ и „ цивилен разяснител “ – композиция сред водещия Стивън Колбер, следобедно ученическо предаване по PBS и анимационната просветителна поредност „ Училищен рок! “.

Видеосъдържанието на Спехар постоянно включва фотоси от новинарски публикации, посредством които се отбелязва източникът, когато става въпрос за тематики като краткотрайното уволняване на Сам Олтман от OpenAI или отчета на Комисията по нравственос към Камарата на представителите по отношение на конгресмена Джордж Сантос. Сепхар споделя, че следи сред 12 и 15 източника на вести, като задачата му е да намира истории, които не са пренаситили осведомителния поток.

Подобен е методът на 34-годишната Ей Би Бърнс-Тъкър, неотдавна приключила право, чийто TikTok канал @iamlegallyhype предлага правни мнения. Тя прави своя пробив в платформата, когато разгласява видеоопит да изясни на почитателите си – като на свои другари, какво се случва с войната сред Русия и Украйна. Клипчето реализира стремглав триумф и през днешния ден младата юристка предлага на своите към 700 000 почитатели уточнения на тематики като примирието сред Израел и Хамас или избора на Майк Джонсън за представител на Камарата на представителите.

„ Твоите изявления са единственият метод да схвана изцяло какво се случва “, написа един от феновете ѝ под нейно видео за войната в Близкия изток, оповестено през октомври. Друг споделя: „ Преводачи “ като теб са извънредно значими. “

Бърнс-Тъкър, също като Ръсел и Спехар, разчита на одобрени източници на информация, в случай че и видеата ѝ да основават усещането, че са спонтанни. „ Всеки TikTok инфлуенсър, който се занимава с комуникиране на вести, би трябвало да почита обичайните медии “, споделя Спехар, който е работил на свободна процедура за каналите на Washington Post и Los Angeles Times в платформата за видеосподеляне. „ Не е нужно да харесвате всичко, което пишат, само че би трябвало да намерите една публикация, която ви подхожда, и да си дадете сметка, че точно това ви дава мощ “, прибавя той.

Разбира се, не всички основатели на TikTok наличие цитират своите източници. Сензационните преразкази на вести, в които създателите не се загатват, постоянно са най-популярни, какъвто от дълго време е казусът и с други платформи.

„ Добре пристигнали в откачената кочина, която е светът сега “, споделя в свое видео от края на 2020 година Дейвид Джъстин, който се радва на към 9 милиона TikTok почитатели. „ В Канада преди малко бе открит заледен змей “, продължава той. Клипчето събира към 6 милиона лайкове и 31 милиона гледания.

Някои инфлуенсъри усещат напън да разясняват „ горещи “ тематики, по които нямат пълномощия, като войната сред Израел и Хамас, вследствие на което консуматори развиват съмнение към TikTok наличието.

Въпреки че съгласно проучването на Pew Research Center американците като цяло нямат религия на информацията в обществените мрежи, TikTok е изправен пред огромно предизвикателство поради своята известност измежду младите, които са по-склонни да му се доверят. Компанията споделя, че търси сътрудници по целия свят, които да дават отговор за инспекцията на обстоятелства и сигнали за дезинформация. Други обществени мрежи обаче имат такива сътрудници и въпреки всичко са се проваляли – от време на време грандиозно и рисково, в опитите си да служат като ефикасен проводник на вести.

Доклад на Pew Research Center от 2020 година гласи, че американците, които поверяват своята осведоменост на обществените мрежи, в действителност са по-малко осведомени по тематики като политика и COVID-19 от тези, които разчитат на обичайните медии като радио и вестници.

„ Тревожа се и тая боязън, че фрагментацията, която следим, ще породи проблеми в страната; че може би хората ще обръщат все по-малко внимание на политиката и обичайните новинарски медии и ще се свият в ъгъла на личната си страница „ За вас “, споделя Гери Ланосга, шеф на програмата по публицистика на Indiana University в Блумингтън.

За да оцелеят, споделя той, обичайните медии „ би трябвало да бъдат по-малко обичайни, несъмнено, само че и да „ атакуван “ тези платформи, да съществуват – и даже да процъфтяват, в тях, като основават наличие, което се набива на очи и е забавно за хората “, прибавя той.

Някои консуматори избират TikTok вести, които нямат нищо общо с инфлуенсърите и обичайните медии

Те напълно странят от новините и мненията за тях, предпочитайки информация „ от извора “, фрагменти от събитията сега на случването им и свидетелски разкази. Автентичността на такива видеа е сложна за доказване, само че все пак някои хора ги възприемат като по-достоверни от информацията, която обичайните публицисти предават.

„ Възможността да надникнеш в всекидневието на човек и той да ти опише някаква история в действителност основава чувство за по-голяма надеждност и правота от наличие, което наподобява далечно и непознато “, счита Саня Чаудри, 25-годишна TikTok инфлуенсърка от Торонто. Ако обичайните медии намерят метод новините им да се „ усещат същински “, споделя тя – „ да вземем за пример същински хора да описват историите на терен и да ги създадат по-лични, може би хората биха били по-ангажирани “.

Колкото и комплицирана да е за доказване достоверността на сходни видеа, някои консуматори имат вяра, че платформата разполага с вградени принадлежности за отсяване на „ слабите артисти “. TikTok общността има достъп до мненията под видеата и функционалности като „ лепене “ и успореден екран, посредством които може да изобличава клипове, съдържащи дезинформация, споделят те.

Други платформи – да вземем за пример Reddit и X (доскоро Twitter), разчитат точно на общността да разпознава и рапортува дезинформацията, само че резултатите са противоречиви. Според критика на Bloomberg функционалността „ Бележки на общността “ в X не съумява да се оправи с големия поток от дезинформация за Израел и Газа – на модераторите лишава приблизително над 7 часа да нанесат корекции върху подправените отчети. В ерата на обществените мрежи това са все едно 7 години.

Как може медийната промишленост да употребява TikTok

Съществува една форма на обичайните медии, която жъне изгоди от TikTok. Тя инцидентно е и видът публицистика, който бе смачкан от прехода на медийната промишленост към цифровите технологии. Става въпрос за локалната публицистика.

„ TikTok е по-подходяща платформа за локални вести, в сравнение с за национални, тъй като в обществените мрежи потребителите търсят наличие, съобразено с техните характерни ползи “, споделя Мат Шийрър, кореспондент от Бостън, който оказва помощ за развиването на TikTok акаунта на WBZ NewsRadio. Тази година компанията завоюва районното отличие за нововъведения Edward R. Murrow за работата си в приложението. „ Всеки път когато обявявам видео за някое малко градче в Масачузетс, жителите му – а и тези на близките обитаеми места, го споделят “, прибавя той.

„ Единственият метод WBZ NewsRadio да продължи да процъфтява е като разполага с редактори, които са задоволително смели да основават нововъведения и да пробват разнообразни неща. Нищо не трябва да се прави по образец “, счита Шийрър.

Други радиоводещи като Джефри Рамзи от Денвър и Шанън Бърнс в Канада споделят пред Business Insider, че сполучливо са употребявали TikTok, с цел да привлекат по-широка публика. Досега обаче тези районни публицисти и шепа умели основатели на наличие за национални марки са по-скоро изключение от правилото.

Колкото и пъстра да е новинарската екосистема в TikTok, компанията не е положила особени старания да помогне на медийната промишленост да изкарва пари. Издателите и не чакат това да се случи. Новините от дълго време са съществено главоболие за платформи като Фейсбук и Instagram, тъй че тематиката е извънредно спорна за TikTok, чийто притежател е основан в Китай и предстои на безсърдечен контрол във връзка с метода, по който ръководи потока от информация.

TikTok работи по-скоро като развлекателна платформа от рода на YouTube и Netflix, в сравнение с като обществена мрежа, и може да се опита да избегне някои от грешките на своите прародители, що се отнася до поднасянето на вести. Не е изключено обаче и платформата да сътвори същите осведомителни балони, които отровиха обществените мрежи през миналите десетина години – този път за поколението Z.

За новинарите да заложат на приложението като източник на доходи би било неточност, макар че потребителите прекарват от ден на ден време в TikTok, счита Браян Мориси, създател на The Rebooting и някогашен президент и основен редактор на Digiday.

За разлика от Фейсбук и Гугъл, където хиперлинковете носят на новинарските уеб сайтове доходи от реклама, в TikTok прибавянето на линкове към видеа съвсем липсва. Това е затворена екосистема с лимитирани благоприятни условия за монетаризация, а компанията не е изразила интерес да даде преимущество на професионалните източници на информация, нито заплаща на основателите за тяхното наличие – въпреки че сега тества стратегия за генериране на доходи от реклама.

„ Самата концепция да се разчита на сходни платформи за рекламни доходи е неуместна. Очакването те да оказват помощ по какъвто и да е метод на медийната промишленост е като да заложиш на сакат кон “, безапелационен е Мориси.

Но да убедиш американските младежи, които прекарват приблизително по 4,8 часа дневно в обществените мрежи, да прегледат новинарските уеб сайтове, на които все по-малко имат вяра, вместо да превъртат из TikTok, също е невъзможна задача. Затова Келси Ръсел поучава медийната промишленост да имитира това, което тя и други TikTok инфлуенсъри вършат интуитивно – да „ приближават “ новините до хората.

Нейните видеа – както и тези на всеки различен основател на наличие в платформата, отвличат вниманието от същите източници, които имат за цел да разпространяват. Освен това методът ѝ може да послужи на медиите като модел за привличане на идващото потомство потребители на вести.

„ Използвайте всяка опция да се чуе гласът на младите, да ги поканите на масата, да ги извършите забележими – това желае аудиторията. Трябва да бъдете там, където са хората “, счита Ръсел.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР