Казанлък. Община Казанлък започва реализацията на проекта Продължаваща подкрепа за

...
Казанлък. Община Казанлък започва реализацията на проекта Продължаваща подкрепа за
Коментари Харесай

Община Казанлък ще реализира проект за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства

Казанлък. Община Казанлък стартира реализацията на плана " Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите " - Етап 2 - даване на обществени и интегрирани здравно - обществени услуги за деца и фамилии ", сподели за Радио „ Фокус “ зам.-кметът Лилия Цонкова. Тя разясни, че планът е по процедура на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 към Министерството на труда и обществената политика за безплатна финансова помощ. Разкриването на новата услуга ще разреши обгрижването на деца с тежки множествени увреждания.

Цонкова акцентира, че в границите на новата обществена услуга ще могат да бъдат обхванати 30 места за дневна грижа и 60 консултативна за деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните фамилии.
Центърът предлага целодневни и почасови услуги в профилирана среда, измежду които: информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, образование за придобиване на умения, поддръжка за придобиване на трудови умения и други, съгласно самостоятелните потребности на потребителите, асортимент на личен състав, обезпечаване на консумативи, материали и нужни дълготрайни материални активи, ново профилирано транспортно средство.

Чрез новата услуга Община Казанлък добавя и надгражда стартирания развой на деинституционализация на грижата за деца, гарантиран с подобаваща инфраструктура, финансирана със средства по Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020. „ Осъщественият прогрес е част от провежданите от кмета Галина Стоянова и нейния екип обществени политики с фокус към всеки гражданин на община Казанлък да се усеща подсилен и привързан “, сподели още Цонкова.

Тя акцентира, че направената сполучлива стъпка е идващ стадий на работата по отварянето на построения Дневен център за деца с тежки множествени увреждания в град Казанлък в един от корпусите на Детска ясла №6 в град Казанлък. Проектът ще се осъществя в границите на асоциирано партньорство с ангажираните в процеса на деинституционализация институции - Министерство на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Държавна организация за протекция на детето и Агенция за обществено подкрепяне.

Одобрената безплатна финансова помощ е в размер на 1.65 млн. лв. – от Европейския обществен фонд 905 394 лв. и 159 775 лв. национално съфинансиране.
Проектът ще бъде изпълнен в границите на 30 месеца след сключване на контракта.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР