Кайсията е плод, познат на хората от хилядолетия. По време

...
Кайсията е плод, познат на хората от хилядолетия. По време
Коментари Харесай

Кайсиите – вкусен плод или природна медицина

Кайсията е плод, прочут на хората от хилядолетия. По време на археологични разкопки в античния арменски град Шенчовит, покрай Йереван, били открити наслоени кайсиеви ровове, датиращи от 6 000 години преди христа. Първото документално споменаване на кайсията било преди 4 000 години в писмо на китайски гражданин.

Добре познатата ни кайсия произлиза като вид от високопланински район Хинду Куш – Централна Азия, където през днешния ден границите на Китай, Таджикистан, Афганистан и Пакистан се срещат. Естествени горски и доста остарели кайсиеви дървета могат към момента да бъдат открити в североизточен Китай и Кавказ.

Вярва се, че античната нация на Таджиките са тези, които първи са култивирали това дърво. Кайсията била техният единствен източник на захари по този начин през вековете те развили добра селекция и основали сортове като Амери и Ходженди, които изсушени съдържали до 85% захар.

Добре прочут факт на деронтологистите е, че нацията на Хунзите, които обитавали високопланинските елементи на Северен Пакистан, не надалеч от мястото, където произлиза кайсията, са най-здравите и най-дълго живеещите хора на света. Според откривателите и медицинските учени, които изучавали живота на Хунзите в тяхната естествена среда през петдесетте и шестдесетте години на XX век, 100 % от тях имали съвършено зрение, а ракът, инфарктът, високото кръвно налягане, високият холестерол и даже апандиситът и подаграта били непознати положения за тях.

 Кайсии

Възрастните дами и мъже имали опция да се любуват на живота. Сигурно се чудите какво са ядяли, че да бъдат толкоз мощни и здрави на възраст от 100, че даже и от 120 години. Изненадващо за всички нищо по особено не било намерено в тяхната напълно елементарна храна. Единственото нещо, което отличавало храната на Хунзите от обичайните западните диети, е че те не консумирали скотски мазнини.

Целогодишно диетата им била богата на изсушени плодове и ядки, като преобладавали кайсиите и кайсиените ядки, а техният главен източник на лой били кайсиените семена. Кайсиите били толкоз значима част от живота на Хунзите, че в действителност в тяхната котловина благосъстоянието на един човек се измервало посредством броят на кайсиевите дървета, които имал.

Ядките на кайсиите съдържат приблизително по 21% протеини и 52% растително олио и са необятно употребявани като сурогат на бадемите в хранителната, козметичната и фармацевтичната промишленост. Поради високото си наличие на амигдалин, кайсиевите семена са източник на витамин B17 и се употребяват в различната медицина при терапия на рак.

Трябва да се означи обаче, че кайсиевите семена би трябвало да бъдат добре изпечени преди директна консумация, защото те могат да бъдат отровни, ако бъдат признати сурови в огромни количества. Овен това този плод самичък по себе си е една малко естествена аптека. Американското сдружение за битка с рака отбелязва, че кайсиите, както и други плодове богати на каротин, понижават риска от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове.

Само шепа кайсии съдържа 100% от целесъобразната дневна доза бета каротин – мощен антиоксидант, който тялото ни трансформира във Витамин А. Той ускорява имунната ни система и е потребен за очите, косата, кожата, венците и жлезите. Кобалтът и медта, открити в кайсиите и изключително тяхното високо наличие на желязо, ги прави потребни в битката с анемията и вършат този плод незаместима съставна част в храната на бебетата.

Кайсиите са също и източник на калий и е клинично потвърдено, че пресните и сушени плодове, както и нектарите, са доста добра опция на химичните диуретични средства. Химическият детайл бор, който също се съдържа в кайсиите, в последно време се разпознава като един от главните фактори за предварителна защита на остеопорозата, помагайки на дамите в менопауза да запазят равнищата си на естроген.

Безкрайният лист на забележителните хранителни и медицински съставки на кайсиите и техните ядки може да бъде удължен още. Не е озадачаващ обстоятелството, че сухите кайсии, бидейки богати на минерали, макро и микроелементи, са били под номер едно в листата с хранителни запаси на астронавтите на НАСА.

 Плод Кайсия

Кайсиите са извънредно потребен плод за облекчение на запека. Това свойство се дължи на високото количество фибри, които подкрепят храносмилателните процеси и подтикват чревното придвижване. Освен със запека, кайсиите се борят сполучливо и с подуването на стомаха, както и с неприятните газове в червата, които основават чувство за тежест и дискомфорт.

Смята се, че кайсиите имат отлични противовъзпалителни свойства. Поради тази причина е хубаво да се употребяват при артрит и подагра.

Плодовете облекчават високата температура. Това се дължи на комбинацията от витамини, минерали и скъпи детоксикиращи течности в плодовете.

Според някои проучвания кайсиите могат да облекчават признаците на астма и астматичните пристъпи. За тази цел се предлага потреблението на етерично масло от кайсия.

Несъмнено кайсии са извънредно здравословна храна за всяка възраст, само че те би трябвало също да бъдат и вкусни с цел да бъдат неразделна част от диетите ни. За разлика от други типове плодове обаче, кайсиите не могат да развиват органичните си съставки, откакто бъдат откъснати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР