Каузата за членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) среща все

...
Каузата за членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) среща все
Коментари Харесай

Каузата за членство в Европейската космическа агенция среща подкрепа сред политици от ДСБ, ДБГ и Зелените!

Каузата за участие в Европейската галактическа организация (ЕКА) среща все по-голяма социална поддръжка. Над 350 души към този момент са подписали електронната гражданска подписка. Инициативният комитет се уголемява – към него са се включили както експерти в региона на галактическите проучвания и астрономията, които живеят в България, по този начин и такива, които са намерили реализация в чужбина и работят в влиятелни университети като Харвард!

Воля и предпочитание от страна на българските експерти да се присъединим към ЕКА несъмнено има. Известна социална поддръжка също има. За да може участието да е реалност, нужно е да има и политическа воля. Срещаме ли поддръжка в лицето на политици най-малко от няколко партии?

Оказа се – ДА, има политици, които, научавайки за сформирането на гражданската самодейност, се оказаха склонни да ни поддържат.

 ESA astronauts

На фотографията – астронавти на Европейската галактическа организация. Photo credit: ESA

През месец август взехме изявление от Борис Станимиров, член на управлението на Демократи за Силна България (линк към изявлението: тук).

“Жалко е, че от шестата галактическа страна, България стана последната, която не е член на ЕКА. Безгрижието към науката е тежка стратегическа неточност, чието коригиране ще бъде мъчно, дълго и скъпо, тъй като се губят опит, фрагменти и обичаи. Причините за днешното положение са няколко и много разнопосочни. Не е без значение фактът, че водещите фигури, които решаваха стратегическите цели на страната и обществото, бяха най-вече хора на филантропичното познание. Точните науки и високите технологии просто бяха едва показани в новата политическа класа. Имаше една изключително глупава и устойчива мантра, че България няма потребност от висока просвета, а би трябвало да заляга на земеделие и туризъм. Науката стана жертва на незначителност в мисленето. Съществуващата инфраструктура и опит във високите технологии бяха причислени към „ безумията на социализма ” дружно с тежката промишленост ”, заяви той за КОСМОС БГ.

Освен с Борис Станимиров, членове от новосъздадения предприемчив комитет имаха опция да се срещнат и с ръководителя на Политическа партия ДСБ – Радан Кънев. След като беше осведомен с идеята, откакто бяха показани аргументите по отношение на това за какво България не е член на ЕКА и какви ще са изгодите от вероятно участие (напр. планове, основаване на нови работни места посредством стимулиране на високотехнологичен бизнес в България), Радан Кънев изрази своето предпочитание да поддържа идеята ни за участие в Европейската галактическа организация.

Интерес към самодейността прояви Прошко Прошков, член на Националния съвет на Политическа партия Движение “България на жителите ”. Прошко Прошков подписа подписката като жител и означи, че е хубаво младежи да застават зад научни дела, както и че персонално би стоял зад такива.

Изненадваща поддръжка срещаме и от представители на Политическа партия “Зелените ”, като интерес демонстрираха съпредседателят на партията Борислав Сандов и Роман Рачков от “Зелените – Велико Търново ”. Тези представители, които споделят идеята за отбрана на природата на България и са поели отговорност за запазването на най-ценните ни запаси, смятат, че вероятно участие в Европейската галактическа организация може да се окаже потребно за тези цели.

“Участието ни в ЕКА ще увеличи престижа на нашите научни разработки, ще подтиква нововъведенията, което от своя страна ще докара до повече употреба на технологиите, изключително в областта на енергийната успеваемост и ВЕИ ”, оповестява Борислав Сандов за КОСМОС БГ.

През идващите дни, седмици и месеци чакаме идеята за участие в ЕКА да стане още по-популярна и да добие още по-широка поддръжка измежду жители, учени и политици. Все повече хора осъзнават, че ситуацията ни да бъдем последни в Европа е унизително, както и че по време на Прехода е била позволена сериозна неточност да се подценяват науката и технологиите.

Жалко е, че от шестата галактическа страна, България стана последната, която не е член на ЕКА. Безгрижието към науката е тежка стратегическа неточност, чието коригиране ще бъде мъчно, дълго и скъпо, тъй като се губят опит, фрагменти и обичаи. Причините за днешното положение са няколко и много разнопосочни. Не е без значение фактът, че водещите фигури, които решаваха стратегическите цели на страната и обществото, бяха най-вече хора на филантропичното познание. Точните науки и високите технологии просто бяха едва показани в новата политическа класа. Имаше една изключително глупава и устойчива мантра, че България няма потребност от висока просвета, а би трябвало да заляга на земеделие и туризъм. Науката стана жертва на незначителност в мисленето. Съществуващата инфраструктура и опит във високите технологии бяха причислени към „ безумията на социализма ” дружно с тежката промишленост. – See more at: cosmos/index.php/2012-01-05-20-08-05/502-2013-stanimirov-interview#sthash.Jykbpxig.dpuf
Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР