Кауфланд България (Kaufland) създава добавена стойност за над 1.63 млрд.

...
Кауфланд България (Kaufland) създава добавена стойност за над 1.63 млрд.
Коментари Харесай

Приносът на Кауфланд България за 2022: добавена стойност за над 1.63 млрд. лв. в икономиката

" Кауфланд България " (Kaufland) основава добавена стойност за над 1.63 милиарда лева в българската стопанска система, което съставлява 1.3% от брутната добавена стойност на страната за 2022 година Това заяви изпълнителният шеф на компанията Иван Чернев по време на представянето на втория отчет, отчитащ чистото влияние на веригата върху природата, обществото и стопанската система в България.

Оценката се основава на данни за финансова година от 1 март 2022 до 28 февруари 2023 година Изследването включва директните въздействия на компанията в България, въздействията на търговци и снабдители, както и провокираните резултати от харченето на заплатите на чиновници, снабдители и производители по цялата верига, прецизираха от " Кауфланд България ".

Бизнеси под един покрив
Едно работно място в " Кауфланд България " поддържа над пет други в българската стопанска система, регистрира отчетът, който е направен от " denkstatt България ". Дейността на " Кауфланд " в страната способства за основаването и поддържането на 41 321 работни места, в които влизат чиновниците във веригата и работещите в фирмите концесионери в комерсиалните центрове на хипермаркетите. За съпоставяне, поддържаните работни места от веригата през 2019 година са с близо 25% по-малко.
Реклама
" Кауфланд " Става въпрос за над 500 търговски обекта на 130 компании от 46 сектора (т.нар. идея One Stop Shopping). Концесионерите на веригата основават добавена стойност от 23.5 милиона лв. за българската стопанска система, показва анализът.

С доста от наемателите компанията си партнира още от своето стъпване на българския пазар през 2006 година А в обитаемоте места отвън огромните градове постоянно " Кауфланд " е единственото място, където тези бизнеси имат опция да работят, акцентира отчетът.

През април 2023 година веригата откри и своя първия ритейл парк, който се намира на територията на паркинга на хипермаркета в Сандански.
Подкрепа за български производители
Всеки 100 лв., изхарчени в магазините на веригата, основават 71.7 лв. спомагателна стойност за българската стопанска система и общество. От всеки 100 лева, изразходвани в магазините на веригата, компанията внася назад в българската стопанска система 59 лева посредством пазаруването на артикули от локални български компании, показва анализът.
Реклама
До края на 2023 година веригата. С тях общата стойност на изкупената родна продукция от 2019 година насам ще доближи 309 млн. лв.. Плановете на компанията включват в допълнение разширение на каузи на предлаганата българска продукция с 30%, както и въвеждане на редица ограничения за повишение на партньорствата в бранша, заяви Иван Чернев.

През 2019 година веригата сложи началото на стратегия за Договорно изкупуване на земеделска продукция. За 2022 година продадените в магазинната мрежа плодове и зеленчуци по тази стратегия са за 32 млн. лв.. Договорите обезпечават дълготрайно изкупуване на продукцията, оказват помощ на производителите да възнамеряват приходите си и да усъвършенстват разноските за логистика, осигурявайки превоз на продукцията, акцентират от компанията.

Преките въглеродни излъчвания на " Кауфланд България " са спаднали с 45% по отношение на 2019 година Това е вследствие на пазаруването на " зелена " сила за 100% от употребяваното електричество от компанията, регистрира отчетът.
Отрицателни въздействия
Анализът показва и негативните въздействия от активността на веригата. Според Боян Рашев, ръководещ сътрудник на консултантската компания " denkstatt България ", изготвила отчета, това се прави за първи път в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР